Bulvár

3 év börtön a munkavédelmi ellenőrzéssel fenyegető csalónak

3 év börtön a munkavédelmi ellenőrzéssel fenyegető csalónak

2012. április 5., csütörtök
3 év börtön a munkavédelmi ellenőrzéssel fenyegető csalónak

Jogerősen három év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön azt a férfit, aki munkavédelmi ellenőrzéssel fenyegetve több száz ezer forintot csalt ki egy építési vállalkozótól.

A hét osztályt végzett, korábban többször büntetett

Kokovecz János

építőipari cégnél dolgozott segédmunkásként, így tisztában volt a későbbi sértett szegedi építési vállalkozó anyagi helyzetével és a vállalkozásoknál folyó munkavédelmi hatósági ellenőrzésekkel is. 2009. április 28-án – személyazonosságát elhallgatva, magát a munkavédelmi felügyelőség munkatársának kiadva – felhívta a sértettet, és közölte vele, hogy a vállalkozás egyik építkezésről fényképei vannak, valamint tudomása van munkavédelmi és az alkalmi munkavállalókkal kapcsolatos problémákról is. A vádlott felajánlotta: ha egy órán belül kap 250 ezer forintot, "elsimítja" az ügyet. A vállalkozó közölte: csak 200 ezret tud fizetni, amibe a vádlott beleegyezett, majd megbeszélték, hogy a pénzt a vádlott "titkárnőjének" kell átadni. A cégvezető a megegyezés szerint fizetett is. Néhány hónappal később, június 26-án a vádlott ismét felhívta a vállalkozót, és közölte, újra van egy "feljelentés", melyet ezúttal 150 ezer forint ellenében tudna elintézni. Kokovecz János ekkor már azzal is kecsegtette a férfit, hogy a "panelprogramban" is tud munkát szerezni vállalkozásának. A vádlott aznap még többször is hívta a cégvezetőt, aki időközben a rendőrséghez fordult, így a pénz átadásakor a nyomozók elfogták az összegért érkező nőt, aki a Kokovecz János testvére volt, és elmondása szerint semmit nem tudott arról, milyen célból, kitől vesz át pénzt. A táblabíróság folytatólagosan elkövetett befolyással üzérkedés bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat, és ezért jogerősen három év börtönbüntetéssel sújtotta, valamint 250 ezer forint összegig vagyonelkobzást is elrendelt vele szemben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.