Írjon nekünk

Bulvár

„Együtt többet tehetünk” – Föld Napja a füvészkertben + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

A szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítették játékos feladatokkal és bemutatókkal várták a családokat a füvészkertbe a Föld Napján. Azok, akik előzetesen pályáztak, kukákat is festhettek, melyeket az újszegedi ligetben fog kihelyezni a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.

Környezetvédelemhez kapcsolódó játékos vetélkedőkkel, a szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő történetet interaktív módon elmesélő bábelőadással készültek a szervezők a Föld Napjára a füvészkertben. Lehetett például szemetet horgászni az egyik tavacskából, majd természetesen a megfelelő jelölésű szelektív tárolóba kellett helyezniük a gyerekeknek azt, amit kipecáztak. Ezen kívül hulladékteke és puzzle is várta a kisebbeket, illetve megismerkedhettek a szemét útjával, az újrahasznosítás módjaival. A füvészkert szépítésében is közreműködhettek a kisebbek, egynyári virágok ültetésében lehetett segédkezni.

A gyerekek is taníthatják a felnőtteket

„Célunk az, hogy a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát hangsúlyozzuk, illetve cégünket közelebb hozzuk a lakossághoz, megismertessük szerteágazó tevékenységünket” – nyilatkozta portálunknak Makrai László. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzátette, mindezeket a célokat a gyerekeken keresztül tudják a legkönnyebben megtenni, hiszen a gyereket tudják a szülők tudatát formálni, hiszen sokkal fogékonyabbak az újdonságok iránt, mint a felnőttek. Makraitól megtudtuk, magát az SZTE Füvészkertjét is szeretnék jobban megszerettetni a szegediekkel, ezért is szervezték erre a helyszínre a Föld napi programsorozatot.

A különböző játékos feladatokat azért is volt érdemes végigcsinálni, mert a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. egy nyereményjátékkal is várta a családokat. A hét pecsétszerző állomásból öt helyszínen kellett teljesíteni a feladatot a tombolán való részvételhez, amelyen egy biciklit sorsoltak ki. Nagymamájával látogatott ki a füvészkertbe Varga Kitti, akivel az egyik pecsétgyűjtő helyen találkoztunk. Épp egy puzzle kirakásával foglalatoskodott, de mint elmesélte, a célba dobást már kipróbálta.

Kukakipingálás

Népszerű feladat volt a kukafestés is, melyre előzetesen rajzzal kellett pályázniuk a gyerekeknek. „Steril szemétgyűjtőedényekre festhetnek a gyerekek, az elkészült műveket pedig az újszegeid ligetben lehet majd megtekinteni, oda helyezzük ki a kukákat” – tájékoztatott Makrai László. Földgolyót takarító embereket festett Tajti Sándor, aki elmondta, hogy az interneten keresett ötletet rajzához. Több feladatot is teljesített a Jerney János Általános Iskola diákja, neki az tetszett a legjobban, amikor a lufiban lévő levegővel műanyagpoharakat kellett kukába fújni. Marsal Olivérék rendszeresen járnak a füvészkertbe, környezetismeret órákat is tartanak nekik angol nyelven, szüleivel pedig a családi rendezvényekre szoktak kijönni.

A kukafestő pályázathoz készített rajzát az utolsó pillanatban készítette el Magyarics Flóra, éjszaka adta le édesapja a művet, hogy indulhasson lánya a programon. „Fontos, hogy óvjuk a környezetet, ne dohányozzunk, ültessünk fát, locsoljuk azt, ne dobáljuk szét a műanyag- és fémhulladékot, és ne vágjuk ki a fákat. Így lesz mosolygós a Föld” – mesélte el Flóra, mire is szeretné rajzával felhívni az emberek figyelmét.

Ne menjen minden a szemétbe!

Császár Tibor fafaragó egy különleges papír brikettáló szerkezetet mutatott be az érdeklődőknek, amivel a háztartásokban összegyűlő papírhulladékot lehet újrahasznosítani. Mint megtudtuk, a reklámújságokat összegyűjti, beáztatja, majd feldarabolja. Ezt követően összekeveri faforgáccsal, majd a karos présgéppel kinyomja a masszából a vizet. Az így elkészült téglákkal kiszárításuk után fűteni lehet. Császár Tibor tapasztalatai szerint a barnaszén minőségével vetekszik fűtőértékét tekintve.

Hasonló berendezést mutatott be a Katolikus Karitász is. A szervezet munkatársa, Szeles István portálunknak elmondta, olyan sok tűzifa segélykérelem érkezik hozzájuk, hogy el kellett gondolkodniuk azon, miként tudnának a rászorulók bevonásával segíteni. „A hulladékpapírt a rászorulók és mi is gyűjtjük, majd összeaprítjuk, beáztatjuk, és brikettáljuk. Fontos, hogy maga a támogatott is részt vegyen ebben a munkában. A berendezést, és ha szükséges, papírt is biztosítunk számukra” – magyarázta Szeles István. Hozzátette, a Szegedi Katolikus Karitászt kell felkeresniük azoknak, akik ilyen berendezést szeretnének használni. A szerkezettel kisebb méretű papírtéglák készíthetőek, a karitász tapasztalatai szerint ugyanis a rászorulók jelentős részének kisméretű kályhája van.

A Föld Napja alkalmából szervezett rendezvényen a TIK munkatárainak koordinálásával a felnőtteket is környezettudatos feladatokkal várták, bárki kiszámíthatta például az ökológiai lábnyomát, illetve az ígéretfára felírhatta fogadalmait.

Bulvár

Megszületett Balogh Zsolt kislánya

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

A MOL-Pick Szeged játékosa a Facebook-oldalán osztotta meg az örömhírt.

Tovább olvasom

Hírzóna

Vontatóba rongyolt az autó, a sofőr meghalt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Vontatóval ütközött az autó ennyi maradt belőle.

Tovább olvasom

Bulvár

Ötvenéves frontemberét ünnepli a Tankcsapda!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Ünnepi tankdübörgés!

Tovább olvasom

Aktuál