Közélet

„Keresd a helyit!”: Logó az őstermelőknek + FOTÓK

„Keresd a helyit!”: Logó az őstermelőknek + FOTÓK

2012. április 16., hétfő
„Keresd a helyit!”: Logó az őstermelőknek + FOTÓK

A Szegedi Vásár és Piac Kft. 14-18 éves korú diákoknak szóló logópályázat meghirdetésével csatlakozott a „Keresd a helyit!” országos kampányhoz. A nyertes logó szerzője Garai Ilka, a Radnóti Miklós Gimnázium 12. osztályos tanulója, akinek alkotását mától a piacon árusító Csongrád megyei őstermelők használhatják, ezzel is megkülönböztetve magukat a viszonteladóktól és kereskedőktől.

„Az egész akció arról szól, hogy a megyei őstermelőket hozzuk helyzetbe, minél kedvezőbb árusítási feltételeket, jobb helyeket biztosítsunk a számukra, és így is megkülönböztessük őket a kereskedőktől, viszonteladóktól” - tájékoztatott

Erdei Péter

, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezetője. Szeretnék összefogni a Csongrád megyei őstermelőket, ennek keretében csatlakozott a piac a „Keresd a helyit!” kampányhoz is. Mától minden hétfőn külön helyet biztosítanak ezeknek a termelőknek a piac területén belül, méghozzá kedvezményesen. Az igazgató bízik benne, hogy egyre többen igénylik majd a logót, és a vásárlók dolga is könnyebbé válik, hiszen egyszerűen eldönthetik, hogy őstermelőnél vagy kereskedőnél szeretnének vásárolni. A logó tulajdonképpen felhívja a tudatos, környezetüket támogató vevők figyelmét a helyben termelt és készített termékekre. A piac emberei természetesen ellenőrzik az árusokat. Ahogyan az igazgató úr fogalmaz, nem szeretnének belefutni abba a hibába, hogy kereskedőnek adják a logót. Jelenleg 15-18 őstermelő árul a Mars téren, aki megfelel a feltételnek, azok jelentkezhetnek, mindenkit szívesen látnak.

A vásárló majd eldönti

A kereskedők ugyanolyan fontos partnerei a Szegedi Vásár és Piac Kft.-nek. mint az őstermelők, őket sem akarják ezzel az akcióval elidegeníteni vagy hátrányosan megkülönböztetni. Csupán azt szeretnék elérni, hogy a vásárló is tudja, kereskedőtől vagy őstermelőtől vásárol, aztán majd eldönti, mit vesz meg és mennyiért. Herédi Szilveszterné ásotthalmi őstermelő régi motoros a szakmában, hiszen 20 éve árul a piacon savanyúságot, friss gyümölcsöt, palántákat, zöldségféléket. A fia foglalkozik mezőgazdasággal, fóliázik, ugyanakkor az egész család besegít a munkában. Az elárusító hölgy szerint a mostani kezdeményezés és a logó arra is jó, hogy a vevők egy kicsit jobban odafigyeljenek arra, kik a termelők és kik a viszonteladók. „Nálunk talán egy kicsit alacsonyabbak az árak” – mondja a hölgy. „Az az egy bajunk” – panaszkodik Herédi Szilveszterné -, „hogy ezt a mostani jó helyet, sajnos, nem tudjuk elkapni minden nap.” Ezen a soron, ahol most árulnak, máskor viszonteladók kínálják portékájukat. Ők már hajnali 3-kor idejönnek és lefoglalják a helyet. Ez minden nap így megy, egy parasztember ezt nem tudja megcsinálni. Annak idején őstermelőknek ígérték a kinti piacot, magyarázza a hölgy, csak az a baj, hogy éppen nekik nem jutott a jó helyekből. A leghátsó sorban van 40 ezerért egy kiváltott asztaluk, de ott egész héten nincsen piac. Csak szombaton tudnak árulni. A palántákat meg pünkösdig el kell adni, mert utána már senkinek sem kellenek. Ha máshova, jobb helyre pakol, helypénzt kell fizetnie, hiába van kiváltott asztala. „Nem is a fizetség zavar bennünket, inkább az, hogy nem tudunk ilyen jó helyen árulni, ahol van is mozgás, ezért mi, őstermelők - üdvözölve és támogatva a mostani akciót - kissé hátrányos helyzetben érezzük magunkat” – zárta mondanivalóját Herédi Szilveszterné.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.