Sport

Vízilabda: nem óvott a Honvéd, nem lesz újrajátszás

Vízilabda: nem óvott a Honvéd, nem lesz újrajátszás

2012. március 10., szombat
Vízilabda: nem óvott a Honvéd, nem lesz újrajátszás

Mint emlékezhetünk rá, botrányos végjátékot hozott a keddi, döntetlenre végződő bajnoki rangadó az A-Híd Szeged Beton VE és a Groupama Honvéd között Újszegeden. Az óvás lehetősége már meccs közben felmerült, a vendégek azonban végül elálltak eredeti szándékuktól.

Drámai és botrányos véget ért a keddi Beton - Honvéd rangadó. Az 5-5-re végződő találkozót súlyos hibák tarkították a játékvezetők és a zsűri részéről: meg nem adott cserés kiállítások ütésekért, visszavont gól, újrajátszott emberelőny, meg nem ítélt büntetők, mellőzött időkérés. A televíziós mérkőzésen leginkább a visszavont gól okozott felhördülést a vendégek részéről, akik a szezonban már sokadszor kérik számon a szövetségen a szerintük többször is őket sújtó játékvezetés hibáit. Emlékeztetőül:

Hárai Balázs

kettős fórban talált be

Baksa László

kapujába, ám a zsüri nem engedte vissza időben a korábban kiállított

Aljosa Kunacot

. A játékvezetők -

Székely Balázs

és

Marosvári Attila

- némi tanakodás után visszavonták a gólt, újrajátszatták a kettős fórt Kunac játékindításkor történt visszajövetelével, a Honvéd pedig - szinte sorsszerűen - ezúttal nem tudott gólt lőni, maradt az 5-5, ami igazából csak a tabellán a két csapat között elhelyezkedő riválisoknak kedvező eredmény.

Novák Ferenc

, a Honvéd szakosztály-igazgatója a közvetítő televíziós csatorna kamerái előtt kijelentette, óvni fognak, a némiképp lecsillapodott

Vad Lajos

vezetőedző úgy fogalmazott, alszanak rá. 72 órás visszaszámlálás kezdődött. Csütörtök délután

Novák Ferenc

a vízilabda-válogatott honlapját, a

vlv.hu

-t úgy tájékoztatta, csapata nem kíván élni az óvás lehetőségével. "Meggyőződésünk, hogy az óvásunknak helyt adnának, hiszen komoly hiba történt a zsűri részéről. Ettől függetlenül figyelembe vettük, hogy a hátralévő versenyprogram rendkívül zsúfolt és a mérkőzés újrajátszását nagyon nehéz lenne programba iktatni. Tudjuk, hogy a Szeged milyen feladat előtt áll és az egész magyar vízilabda érdekének tartjuk, hogy sikeresen szerepeljen a Bajnokok Ligájában. A válogatott szempontjait is figyelembe vesszük, hiszen

Kemény Dénes

meghatározott időre szeretné megkapni játékosait. Egyeztetve a vezetőségünkkel, a csapattagokkal, úgy döntöttünk, hogy a találkozót nem óvjuk meg" - fogalmaz levelében a szakosztály-igazgató. Mint hozzáteszi, a Versenybírói Bizottságtól kérik az eset kivizsgálását, a tanulságok leszűrését, és a mérkőzés ellenőre feladatainak pontosítását. A beadvány alapján a VB meg is kezdte a vizsgálatot.

Másodpercek kérdése

Novák Ferenc azt is megjegyzi, "a tévéfelvételből látszik, hogy igazából két másodpercről van szó, nem ötről, nem nyolcról, ennyivel jött be a lehetségesnél később a játékos." A vlv.hu-n közölt videófelvételen azonban látszik az óra és megállapítható, hogy 01:40-nél jár le a Kunac kiállítása (ekkorra már a második kiállított

Joseph Kayes

is kiúszott, eredetileg mintegy 5 másodpercig kellett volna tartania a Honvéd kettős fórjának), a következő másodpercben kezd el reklamálni a szegedi kispad hevesen integetve és ugrálva, a szegedi játékos csak 1:36-nál bukkan fel a kötélen belül, Hárai pedig 1:34-nél engedi el lövését, 1:33 a gól hivatalos időpontja. Egy kiállított játékos visszaúszásának és védelembeli pozíciója elfoglalásának idejét általánosságban figyelembe véve megállapítható, hogy a kiállítás lejártától Hárai lövéséig eltelt hat másodperc alatt Kunacnak lett volna ideje visszaállni a védekezésbe, s ott ellátni feladatait ennek az időnek a felében, azaz a mérkőzés kimenetele szempontjából létfontosságú további másodperceket kellett töltsön kettős hátrányban a Beton. Novák Ferenc vélhetően a mérkőzés utolsó pillanataiban a játékvezetők által először nem észlelt szegedi időkérés körül kialakult vita időszámaival (körülbelül 10 másodperccel a vége előtt jelzi

Vincze Balázs

az időkérést labdaszerzés után, a játékvezetők ezt nem veszik észre és lefújják a meccset, 8 másodpercre való visszaállítást reklamál a Szeged, 2-t mutat először a bíró, végül 5-re állítják az órát) mossa össze az esetet. Az eset egyébként a Szeged Betonnak is jogalapot jelenthetett volna az óváshoz - vagy egy esetleges öntés elleni fellebbezéshez -, azonban Vincze Balázs vezetőedző már a mérkőzés után kijelentette, nem kívánnak óvni, a csapatnak "nincs ideje rá", hiszen egy esetleges újrajátszás még zsúfoltabbá tenné menetrendjüket, melynek következő állomása szombat este Szentes a bajnokságban, az igazán nagy próbatétel pedig majd szerdán Zágrábban a helyi Maldost ellen következik a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első találkozóján.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.