Egyetem

Világméretű fényszennyezés-felmérés indult + FOTÓK, VIDEÓK

Világméretű fényszennyezés-felmérés indult + FOTÓK, VIDEÓK

2012. március 25., vasárnap
Világméretű fényszennyezés-felmérés indult + FOTÓK, VIDEÓK

„A Tejút látványához mindenkinek joga van!”

Modern civilizációnkhoz hozzátartozik, hogy este utcáink-tereink fényárban úsznak. Nincs ez másként Szegeden sem, hiszen a sötétség leszálltával sorra gyulladnak meg az utcai közvilágítási lámpák, és a középületek díszfényei.

Ha este közelítjük meg a várost, már kilométerekről feltűnik egy sárgás búra Szeged felett. Közelebb érve előbb a fogadalmi templom fénytűi, majd a lakótelepek fénytornyai jelennek meg. Az éjszaka égi lámpásai, a csillagok viszont sorra halványulnak el a városi fényárban. Az ókori mondás szerint hajózni, modern korunkban viszont látni szükséges, de nem mindenáron! Erről szól a fényszennyezés elleni harc jelmondata is: „A Tejút látványához mindenkinek joga van!” Panorámaképünkön jól látszik, hogy az újszegedi Füvészkert szomszédságában lévő Szegedi Csillagvizsgálóból milyen látvány tárul a látogatók elé. A másik panorámaképen pedig egy városoktól távolabb fekvő területen, napnyugta után látható az égbolt.

A csillagos ég látványa Szegedről

A csillagos ég látványa várostól távol

Fényszennyezés

Kevesen gondolnak arra, hogy nem csak kémiai, biológiai anyagokkal károsíthatjuk környezetünket. A fény – és általában az elektromágneses sugárzás – is környezetszennyező lehet. A fényszennyezés érzékenyen természeti környezetünket, az élővilág jelentős részét az éjszakai tájképet. Egyre több jel mutat arra, hogy egészségügyi kockázatot is jelent az embert éjszaka érő fény. Veszélybe került továbbá a csillagos ég látványa, amely az emberiség kulturális örökségének is része kellene, hogy legyen. Az éjszakai égbolt háttérfényessége folyamatosan emelkedik a légkörből visszaverődő felszíni fények miatt. A fölfelé irányuló fény jelentős része ráadásul kárba veszett energia. Jól megtervezett és telepített világítótestekkel nem csak az égitestek látványa maradna meg, de jelentős mennyiségű elektromos energiát takaríthatnánk meg. Az a mesterséges fény, ami nem kizárólag a megvilágítandó felületre, irányába és nem a megfelelő időszakban jut, káprázást, birtokháborítást, az égbolt mesterséges fénylését, vagy bármi más nem kívánatos környezeti hatást okoz. Zavaró fényt jelent az előírt vagy épp szükséges szintnél lényegesen nagyobb megvilágítás is, különösen az erős kék komponenst tartalmazó világítás, a melatonin termelés elnyomása miatt.

A civilizáció fényei az űrből

http://www.youtube.com/watch?v=EPyl1LgNtoQ

Kápráztató díszkivilágítások

A látás kényelmetlensége és a tárgyak felismerhetőségének csökkenése, a fénysűrűség szokatlan eloszlásának vagy szokatlan értékének, illetve a térben vagy időben fellépő igen erős kontrasztnak a következtében. Tipikusan ebbe a kategóriába tartoznak a gépjárművezetést és munkavégzést zavaró fények. De akár birtokháborítás is elkövethető a fénnyel! Azzal a fénnyel, amely a megvilágításra szánt területet övező ingatlanokra, épületekre esik, és ott káprázást, vagy egyéb kellemetlenségeket okoz. Ebben a kategóriában különösen fontos odafigyelni az ablakokon beszűrődő, az éjszakai pihenést zavaró fényekre. Ide tartozik ezen kívül a lámpatestekből közvetlenül a védett természeti területekre eljutó fény is. http://www.youtube.com/watch?v=f9v2uFKUyZ4

A csillagos égbolt látványa

Az elmúlt évtizedekben rohamosan csökkent azon területek mérete, ahonnan a csillagos égbolt, a Tejút zavaró fényektől mentesen látható. Az emberi települések és létesítmények növekedésével a fölösleges fénykibocsátás is egyre növekszik. Ennek az a következménye, hogy a csillagos égbolt látványa eltűnik, gyermekeink úgy nőnek fel, hogy nem ismerik sem a Tejutat, sem a Fiastyúkot. A csillagos égbolt az emberiség kulturális örökségének is része, az éjszakai ég látványát is meg kell óvnunk a jövő nemzedékei számára. Mindezeken túl nagyon sok faj él a természetben – például rovarok, madarak, denevérek – amelyeket zavar az ember által telepített mesterséges fényforrások által a természetbe kibocsátott fény. Manapság azoknak, akik csillagászati megfigyeléseket szeretnének végezni, vagy csak gyönyörködni szeretnének a csillagok látványában, a városoktól messze kell elutazniuk. Hazánkban két, úgynevezett Csillagoségbolt-park létezik már, az egyik a Zselicben, a másik pedig a Hortobágyon. A „Nemzetközi Csillagoségbolt-park” (International Dark Sky Park) címet a Nemzetközi Csillagoségbolt Szövetség alapította. Európában elsőként a Zselici Tájvédelmi Körzet nyerte el – a skóciai Galloway Parkkal közösen – ezt az elismerést 2009. november 16-án.

Az Orion alatt

A szegedi Partiscum Csillagászati Egyesület tagjai az elmúlt ünnepi hétvégét kihasználva az ország másik felébe, a hajdúsági kis zsákfaluba, Bátorligetre utaztak, hogy ott a zavaró fényektől mentesen távcsövekkel, és szabad szemmel is megfigyeléseket végezzenek. A mintegy 50 résztvevő három napon keresztül élvezhette a csillagos égbolt látványát, ahol egy időben lehetett megfigyelni a négy leglátványosabb bolygót: nyugaton a Jupiter és a Vénusz fénygyöngyei ragyogtak, a déli égbolton a Mars vöröslött, keleten pedig a Naprendszer gyűrűs ékköve, a Szaturnusz emelkedett a látóhatár fölé. A káprázatosan ragyogó csillagok között a jól ismert csillagképek számtalan fénypöttyel is gyarapodtak, az Orion óriási alakjától keletre a Bika csillagkép apró csillagcsoportosulása, a Fiastyúk ékeskedett. http://www.youtube.com/watch?v=6xrCfVF_r7Y

GLOBE at Night felmérés 2012-ben is

Diákok, családok és érdeklődők részvételét várják egy nemzetközi tudományos kampányban. Az akció során megfigyelhetik és beküldhetik a még látható csillagok fényességét, amivel egy adott helyszínen megbecsülhető a fényszennyezés mértéke. Az Orion csillagképet megkeresve az esti égbolton, a tényleges látványt kell összehasonlítani a „magnitúdó” térképekkel. Gyermekek a földkerekség minden részéről megismerhetik így, hogy lakókörnyezetük fényei hogyan járulnak hozzá a fényszennyezéshez. A megfigyelésekből létrejövő, az interneten elérhető adatbázis dokumentálja majd a látható éjszakai égbolt állapotát. Idén tavasszal is várják az eredményeket, hogy minél pontosabb képet kaphassunk a világszerte tapasztalható fényszennyezésre. A nemzetközi szervezet március 13-22. és április 11-20. között várja a megfigyelési adatokat a

Fényszennyezés weboldalon.

Mi kell a vizsgálathoz

Az internetről letölthető a magyar nyelvű „GLOBE at Night”

tanári

vagy

családi

információs segédanyag. Szükséges még megfelelő íróeszköz, papír, toll, ceruza, és egy olyan zseblámpa, ami erős fénnyel nem zavarja a megfigyelést. Célszerű a lámpát piros celofánnal, vagy hasonló anyaggal fedni, hogy csökkentsük a fényét, és kevésbé zavaró színnel világítsunk. Akinek van az opcionálisan GPS-t, okostelefon-t is használhat a földrajzi koordináták meghatározására, de erre utólag az interneten is van lehetőség.

Fontos: fő a biztonság!

A gyerekek csak a szülők tudtával vegyenek részt az éjszakai tevékenységben. Mivel ez egy családi program, jó alkalom arra, hogy a gyerekek a szülőket és a család más tagjait is magukkal vigyék az égbolt minőségének vizsgálatára. Közlekedési utak közelében végzett megfigyelésekhez olyan öltözetet kell viselni, amit a gépjárművek vezetői is jól láthatnak (világos ruházat, vagy fényvisszaverő biztonsági mellény). A biztonság mindenek előtt! Amikor a vizsgált környezet legsötétebb területét keresik, fokozottan figyeljenek a biztonságra. A gyerekek ne kerüljenek úttest közelébe, a terasz szélére vagy egyéb veszélyes helyre.

A megfigyelés 5 egyszerű lépése

1. Határozd meg a megfigyelőhely földrajzi szélességét és hosszúságát a következő módszerek egyikével: – Az angol nyelvű adatbeküldési honlapon lehetőség van arra, hogy a koordinátákat térképről leolvasd. – Látogass el valamelyik magyar nyelvű online térképre: www.utvonalterv.hu, mymap.hu vagy maps.google.hu. Mindhárom helyen lehetőség van a földrajzi szélesség és hosszúság leolvasására. – GPS egység – a mérést megtehetjük az észlelés előtt vagy még napközben (Írd fel az összes tizedes jegyet, amit a műszer mutat!). – Megfelelő felbontású földrajzi (topográfiai) térkép segítségével. 2. Végezd el a megfigyelést napnyugta után legalább 1 órával (kb. este 8 és 10 óra között). – Keresd meg a legsötétebb helyet, ahol nem zavarnak a környezetben lévő lámpák. – Várakozz legalább 10 percet, hogy a szemed hozzászokjon a sötéthez! – Keresd meg az Oriont az égbolton. Ehhez segítséget találsz a felmérés angol nyelvű oldalán is. 3. Válaszd ki az égbolton megfigyelhető látványhoz leginkább hasonlító térképet az útmutató füzetből. Az Orion megfigyelt képe összehasonlítható a felmérés oldalán – Az észlelőlapon jegyezd fel a legjobban hasonlító térkép számát. – Becsüld meg az égbolt felhővel fedettségének mértékét, és ezt is jegyezd fel. 4. Küld be a megfigyeléseid az alábbi honlapon keresztül (link: http://www.globeatnight.org/report.html 5. Hasonlítsd össze a megfigyeléseid több ezer más megfigyelő adataival, amelyek a világ minden részéről érkeznek Forrás: http://fenyszennyezes.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.