Egyetem

Véradás és óvszerruha-bemutató a TIK-ben + FOTÓK

Véradás és óvszerruha-bemutató a TIK-ben + FOTÓK

2012. március 7., szerda
Véradás és óvszerruha-bemutató a TIK-ben + FOTÓK

Véradással, elsősegély-leckékkel és óvszerből készült ruhák bemutatójával is várták szerda délután a Tanulmányi és Információs Központban a fiatalokat. A Rotaract Club Egészségnapján a prevención és a kölcsönös segítségnyújtáson volt a hangsúly, az egész napos rendezvényre a szervezők közel száz véradót vártak.

A jótékonysági és ifjúsági programokat rendszeresen szervező

Rotaract Club

immár hagyományszerűen rendezte meg Egészségnapját a Tanulmányi és Információs Központban szerda délután. Az érdeklődők vércukorszintet, vérnyomást és testzsírszázalékot mérhettek, valamint ingyenes fogorvosi szűrővizsgálaton vehettek részt a Magyar Orvostanhallgatók Egyesületének segítségével. Megismerkedhettek továbbá az elsősegélynyújtás alapjaival, elsajátítva a legfontosabb fogásokat, hallhattak a kineziológia gyógyászati hatásairól, valamint az óvszerből készült ruhakölteményekben felvonuló hölgyeket is megcsodálhatták, akik nem mindennapi viseletükkel a védekezés fontosságára szerették volna felhívni a figyelmet. "Nagyon fontosnak tartjuk az egészséges életmódot. A Rotaract célja, hogy felhívjuk erre a fiatalok figyelmét különböző rendezvényeken keresztül, ezért is választottuk helyszínül az egyetemisták által gyakran látogatott TIK-et. A helyes táplálkozás és életvitel mellett a segítségnyújtást is hangsúlyozzuk, hiszen nem csak magunkra, egymásra is oda kell figyelnünk" - emelte ki

Maric Sára

Rotaract-tag, a rendezvény egyik fő szervezője.

Vért ontottak, óvszert húztak

Leghangsúlyosabb és legfontosabb része az egészségnapnak a Magyar Vöröskereszt, valamint az Országos Vérellátó Szolgálat közös szervezésében tartott véradás volt, mely igen népszerűnek bizonyult. Sorokban kígyóztak a fiatalok, hogy a vérüket ontsák, a szervezők ajándékcsomaggal jutalmazták őket. "A vérre sajnos mindig nagy szükség van. Egy nagyobb baleset esetén emberek élete múlik azon, hogy időben megfelelő vérhez jusson" - hangsúlyozta

Szilágyiné Jónai Katalin

véradószervező. Mint mondta, az előzetes felmérések alapján közel száz embert várnak az egész napos rendezvényre. "Bizakodóak vagyunk, hiszen egy óra alatt már húsz ember eljött. Jó látni, hogy a fiatalok is ilyen önzetlenek és segítőkészek" - emelte ki. Az önkéntes véradókat ajándékcsomaggal jutalmazzák, amely egy doboz sört, csokoládét, egy csomag virslit, bögrés levest, ásványvizet és egy 500 forint értékű vásárlási utalványt is rejtett.

Egy ismerős arcra bukkantunk a véradók között: Dudás Zita szegedi búvárúszó is megtette az életmentő adományt. "Nagyon örülök neki hogy segíthettem. Alapvetően empatikus ember vagyok, jól esik, ha tudom, hogy valami jót tettem" - mondta mosolyogva a sportoló, aki már rutinos véradó volt, nem is lett rosszul a művelet után. Mivel jelenleg nincsenek edzései, megengedhette magának az ideiglenes legyengüléssel járó feladatot. "Két éve adtam utoljára vért, akkor egy kicsit meg is mutatkozott az erőnlétemen. Viszont úgy érzem jót tett ez a vérfrissítés, hisz azóta nem is nagyon voltam beteg" - emelte ki a sportoló.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.