Közélet

Tavasszal Szentendrén virágzik Mednyánszky mandulafája + FOTÓK

Tavasszal Szentendrén virágzik Mednyánszky mandulafája + FOTÓK

2012. március 13., kedd
Tavasszal Szentendrén virágzik Mednyánszky mandulafája + FOTÓK

Hétfőn délután elszállították Mednyánszky László Virágzó mandulafa című festményét a Móra-múzeum díszterméből: a remekművet idén tavasszal Szentendrén állítják ki.

Mednyánszky László

Virágzó mandulafa című festménye eleven, szinte izzó színeivel a Móra Ferenc Múzeum dísztermének egyik igazi ékköve. A két méter magas és közel két és fél méter széles olajfestmény 1902-ben készült, Mednyánszky tájképeinek egyik kiemelkedő darabja. A nemesi családból származó festő egész életében a létminimum határán élt, mivel alkotásainak bevételét a rászorulók között osztotta szét. Izületi problémái ellenére hosszú, gyalogos vándorutakon vett részt, járványos betegeket ápolt és segédkezett a szegedi nagyárvíz mentési munkálataiban is. Kitűnő tájképfestő volt, így 1893-94-ben közreműködött a Feszty-körkép megfestésében. A Virágzó mandulafát hétfőn délután szállították el Szentendrére, ahol egy időszaki kiállításon láthatja majd a festményt a Pest megyei közönség. A remekmű mellett a Móra-múzeum képzőművészeti gyűjteményének több más, kiemelkedő darabja is bemutatásra kerül: a tárlaton kiállítanak több Csók István-, Iványi Grünvald Béla- és Vaszary János-alkotást is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.