Kultúra

Szathmáry Pap Károly emlékkiállítása Szegeden

Szathmáry Pap Károly emlékkiállítása Szegeden

2012. március 4., vasárnap
Szathmáry Pap Károly emlékkiállítása Szegeden

A fotográfia egyik úttörője, Szathmáry Pap Károly alkotásait bemutató kiállítás nyílik kedden a Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézetében a művész születésének 200. évfordulója alkalmából - tájékoztatta Kimpián Péter, az intézet munkatársa az MTI-t.

Szathmáry Pap Károly

erdélyi festő, grafikus, a fényképészet egyik úttörője 1812. január 11-én született Kolozsváron és Bukarestben hunyt el 1887. július 3-án. Románia első, máig legjelentősebb művészfotósaként, fotóriportereként dolgozott. 1843-ban készítette az első dagerrotípiáit, majd rövid kísérletezés után az első talbotípiáit (az eljárást kifejlesztő

William Henry Fox Talbot

nevét viselő, első papírképet eredményező képrögzítési módszer). Az 1860-as években száz képből álló albumot jelentetett meg, amelyben többek közt megtalálható

Liszt Feren

c Pisában készült portréja, valamint a törökországi és oroszországi utazásainak emléke. Számos szakember szerint ő a világ első fotóriporter-haditudósítója, aki a krími háborúban fényképezett, majd az 1877-78-as román függetlenségi háború eseményeit is dokumentálta. Szathmáry Pap Károlyt Európa első tíz fotográfusa között tartják számon; január 11-i születésnapja egyben a romániai fotóművészet napja is. A március 19-ig látható tárlaton Szathmáry Pap Károly hatvan alkotását ismerhetik meg a látogatók, a digitális másolatokat a Romániai Fotóművészek Szövetsége készítette. A tárlat anyagát korábban a Budapesti Román Kulturális Intézetben is bemutatták.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.