Közélet

Szakvélemény a Szőke Tisza hajóról

Szakvélemény a Szőke Tisza hajóról

2012. március 11., vasárnap
Szakvélemény a Szőke Tisza hajóról

A TIT Hajózástörténeti, -Modellező és Hagyományőrző Egyesület elnöke, Balogh Tamás, a Szegeden 2012. február 26-án elsüllyedt Szőke Tisza gőzhajó mentésével összefüggésben azonnal műszaki szakvéleményt kért a Ganz Danubius gyár hajóépítő mérnökétől, Szabó Endrétől, melyet portálunk rendelkezésére bocsájtott.

SZAKVÉLEMÉNY

Elvi jelleggel a következő véleményt adom: 1. A hajót személyesen egy helyszíni szemle keretében utoljára 2008-ban láttam. Akkor lemezvastagság-mérésre nem került sor. A következő megállapításokat tehát szemrevételezés útján tettük: – A hajó oldallemezekre kívülről felszerelt pakura-tartályok fala több helyen lukacsos volt. – A hajó eredeti héjazata vékony – 5-6 mm vastagságú – lemezekből készült. – Az elöregedett szegecselt héjlemez és a bordák károsodása jelentős volt. – A hajófenék azonban száraz volt pár helyen egyes borda mezők betonozással voltak javítva, jelentős szivárgást nem észleltünk. A nem jelentős fenékvíz a becsurgó esővíztől is lehetett ezt időnként szivattyúzták. A fentiekre tekintettel azt tartom valószínűbbnek, hogy a hajó 2012. február 26-án történt elsüllyedését nem korróziós kár, hanem a jég mechanikus hatása okozhatta (ezt természetesen csak egy helyszíni vizsgálat tudja egyértelműen kideríteni). 2. Olyan hajót, amelynek a szerkezete ilyen gyenge állapotban volt, már sikeresen sólyáztak. Vagyis a hajó jelenlegi gyenge szerkezete önmagában elvileg nem feltétlenül akadályozza meg a sólyázást. – A sólyázás első feltétele az, hogy a lékesedést sikerüljön megszűntetni és a hajótestbe bejutott vizet sikerüljön kiszivattyúzni. Amennyiben ezek eredményeként a hajó újra úszóképes állapotba hozható, elvben a sólyázás is lehetséges. – Meg kell találni a mentésben járatos cégeket, amelyek rendelkeznek a szükséges eszközökkel. – Egy ilyen hosszú hajó rugalmas deformációja 40-50 mm. Azt valószínűsítem (bár ezt szintén csak egy helyszíni vizsgálat tudja egyértelműen eldönteni), hogy a SZŐKE TISZA jelen állapotában a hajótest rugalmas deformációjának mértéke még mindig eléri a 25-30 mm-t. Vagyis, ha – azután, hogy a hajótest felfeküdt a sólyakocsikra vagy csúszdákra – a kocsik magasságkülönbsége a kiemelés során a 25-30 (esetleg 50) mm-t nem haladja meg, a hajó – kis szakaszonként – elvben kisólyázható. Másrészt a kisebb sólyázási sérülések kockázatát fel lehet vállalni, ha ezzel a hajó teljes pusztulása áll szemben. A hajó sólyázás után úgyis teljes rekonstrukcióra szorul. – A hajót nem feltétlenül kell kapkodva szétvágni, lebontani. Hiszen – ha a helyszíni vizsgálat a fenti feltételek meglétét igazolja – a sólyázás technikailag lehetséges. Az, hogy ténylegesen is lehetséges-e, pedig már további – nem műszaki jellegű – kérdés (van-e rá pénz, akarat, a sólyázásért a felelősséget merik-e vállalni, stb.). Budapest, 2012. március 7.

Szabó Endre

ügyvezető, hajóépítő mérnök

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.