Gazdaság

Parlamenti bizottság alakul a Volánbusz ingatlanügyeinek kivizsgálására

Parlamenti bizottság alakul a Volánbusz ingatlanügyeinek kivizsgálására

2012. március 19., hétfő
Parlamenti bizottság alakul a Volánbusz ingatlanügyeinek kivizsgálására

Parlamenti bizottság jön létre, hogy kivizsgálja a Volánbusz 2003-as reorganizációs programja végrehajtásának körülményeit, így több ingatlanértékesítési ügyet is - döntött hétfőn a parlament 316 igen szavazattal, 12 nem ellenében, egy tartózkodás mellett.

Nemmel kilenc, a Demokratikus Koalícióhoz (DK) tartozó független képviselő és három szocialista politikus szavazott. Egy DK-s,

Oláh Lajos

tartózkodott. A fideszes

Budai Gyula

elszámoltatási kormánybiztos és frakciótársa,

Lipők Sándor

javaslatára a tíztagú testületnek vizsgálnia kell a Volánbusz Zrt. szentendrei, valamint a fővárosi Szabolcs utcai és Andor utcai telephelyének eladását és az esetlegesen felmerülő visszaéléseket. Ugyanígy át kell tekintenie a szentendrei pályaudvar, a gödöllői és az érdi műszaki telep értékesítését és visszabérlését, valamint a fóti járműjavító bázis beruházását. Feladata lesz az is, hogy tárja fel és hozza nyilvánosságra a tranzakciókban résztvevő, értékbecslést, ingatlanközvetítést végző offshore cégek valós tulajdonosi hátterét. A fideszes előterjesztők szerint tisztázni kell azt a kérdést is, hogy a Volánbusz által 2005 és 2008 között csaknem 5,5 milliárd forint értékben lezajlott értékesítések során érvényesültek-e az állami tulajdonnal való gazdálkodás elvei, etikusak voltak-e az eljárások és a közpénzfelhasználás. A bizottságnak vizsgálnia kell a 2005-2008 között hivatalban lévő, az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszternek, továbbá a Volánbusz, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács és az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. vezető tisztségviselőinek az említett ügyekkel kapcsolatos tevékenységét is. A testület a munkájáról jelentést készít majd, és azt a megbízatásának kezdetétől számított 180 napon belül benyújtja az Országgyűlésnek. A bizottságba a Fidesz négy, az MSZP és a Jobbik kettő-kettő, a KDNP és az LMP pedig egy-egy tagot delegálhat. Az elnököt a Fidesz, az alelnököt pedig az MSZP adja majd. A kormánypárti előterjesztés indoklásában az olvasható, hogy a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai-kormányok hivatali idejében több, a felelős állami gazdálkodást sértő ügylet történt a Volánbusz vagyonával, és okkal merül fel a jogszabálysértés gyanúja bizonyos tranzakciókkal kapcsolatban. Ezekben szerződő félként olyan gazdasági társaságok vettek részt, amelyek tulajdonosi és érdekeltségi köre máig nem tisztázott a hatóságok és a közvélemény előtt - tették hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.