Kultúra

Optikai illúziók a Kass Galériában + FOTÓK

Optikai illúziók a Kass Galériában + FOTÓK

2012. március 31., szombat
Optikai illúziók a Kass Galériában + FOTÓK

A szobrászat és a tudomány keveredik Szvet Tamás alkotásaiban, akinek munkái most a Kass Galériában tekinthetőek meg. Az ember jobb, ha nem hisz a szemének, hiszen a Bízva a Tudományban című tárlaton a fekete dobozokba pillantva három dimenziós kép tárul a nézők elé.

„A tudomány folyamatosan változik, fejlődik, s én ezeket próbálom a képzőművészet eszközévé tenni, illetve játszani velük. Az emberek mindennapjainak szerves részévé vált a tudomány, úgy vélem az emberek érdeklik az újdonságok. Többnyire azonban csak azon gondolkoznak, miként lehetne ezeket az eszközöket a mindennapok részévé tenni. Érdemes azzal is foglalkozni, hogy művészeti szempontból miként befolyásolják az észlelésünket vagy akár egész életünket” – magyarázta

Szvet Tamás

, aki jelenlegi tárlatának tárgyaihoz egy kódexből merítette az ötletet. Konkávtükrök közé helyezett be a képzőművész különböző tárgyakat, amiket a tükrök elmozdítanak, és három dimenziósan kivetítenek a térbe. „A térbe belenyúlhatunk, vagyis ebben az esetben a tudásunknak felül kell emelkednie a látásunkon. Rá kell jönnünk, hogy a szemünk becsap, ugyanakkor ősi félelmeink jönnek elő például az éles sebészi szike látványától” – fogalmazott. Szvet Tamás a kiállítással kapcsolatban portálunka elmondta, ha körbejárjuk a tárgyakat, akkor a test és a szellem jelképei jelenik meg, míg a végén egy félgömböt látunk, ami a speciális tükröknek köszönhetően kiegészül egy egésszé, betükrözi a környezetet. Ha elég közel állunk, akkor saját tükörképünk is megjelenik, amibe belenyúlhatunk. A tárgy valósnak tűnik, valójában azonban csak illúzió, mert megérinteni nem tudjuk. Szvet Tamás jelenleg doktori tanulmányait végzi a Képzőművészeti Egyetemen. 2008-ban Junior Príma díjjal jutalmazták, alkotásait bemutatták már Németországban, Olaszországban, Hollandiában és Dániában is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.