Közélet

Ombudsman: hosszú távon is gondoskodni kellene a hajléktalanokról

Ombudsman: hosszú távon is gondoskodni kellene a hajléktalanokról

2012. március 2., péntek
Ombudsman: hosszú távon is gondoskodni kellene a hajléktalanokról

Az alapvető jogok biztosa szerint nem elegendő megmenteni a hajléktalanokat a fagyhaláltól, a szociális ellátórendszernek kell olyan programokat kidolgoznia, amelyek segítik társadalmi visszailleszkedésüket.

Szabó Máté

a rendkívüli hideg idején rendelt el gyorsvizsgálatot. A megállapításait összegző, az MTI-hez pénteken eljuttatott közlemény szerint az ombudsman a fővárosi hajléktalanhelyzettel, az "aluljáró-tisztogatással" kapcsolatos súlyos problémákat soroló tavalyi jelentése után az idén azt tapasztalta, hogy bár megszüntették a hajléktalanok úgynevezett túlélési pontjait, az ellátórendszer új szálláshelyek megnyitásával, a férőhelyek bővítésével igyekezett megoldani a rendkívül hideg időjárás miatt kialakult nehéz helyzetet. Az ombudsman jelentésében felhívta a figyelmet arra, hogy a közvetlen életveszély gyors elhárítása csak az első lépés, a hajléktalanság "újratermelődésének" megállításáért a szociális ellátórendszernek "további, személyre szabott megoldási alternatívákat kellene nyújtania". Hangsúlyozta: a hajléktalanság, "a közterületen való életvitelszerű tartózkodás" önmagában nem bűn, amelyet szankcionálni kellene, hanem "szociális szükséghelyzet", amelyre szociálpolitikai választ kell adni. A jelentés szerint az ombudsman vizsgálata során megkeresett kerületi önkormányzatok nem hoztak a hajléktalanok közterületi tartózkodását büntető újabb rendeleteket. Szabó Máté hangsúlyozza: semmilyen szakmai vagy jogi indokkal nem támasztható alá az a megoldás, hogy a hajléktalanszállón rendőrségi szobákat és előállító helyiségeket alakítanak ki. "Ez az egyelőre szimbolikus intézkedés - valamint annak hangsúlyos kommunikációja, hogy a hajléktalan szállókon börtönviselt személyek is tartózkodnak - csupán arra alkalmas, hogy a társadalomban erősítse a hajléktalanokkal szembeni előítéleteket" - áll a közleményben. Jelentésében az ombudsman rámutat, hogy a hajléktalanság problémakörének kezelésében kizárólag olyan programokat, intézkedéseket tart elfogadhatónak, amelyek szociális jellegűek és alkalmasak a hajléktalan emberek társadalmi visszailleszkedésének hosszabb távú elősegítésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.