Bulvár

Ókori kincsekre bukkantak Röszkénél

Ókori kincsekre bukkantak Röszkénél

2012. március 1., csütörtök
Ókori kincsekre bukkantak Röszkénél

Összesen 650 régi, többségében ókori érmét találtak egy bolgár férfi autójában elrejtve a röszkei határátkelőhelyen a pénzügyőrök – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának sajtóreferense csütörtökön a helyszínen.

Némedi Varga Éva

őrnagy a felderítésről tartott sajtótájékoztatón elmondta: a pénzügyőröknek feltűnt a belépésre jelentkező férfi idegessége, ezért tételesen átvizsgálták a járművét, s az első lökhárító gyárilag kialakított üregéből összesen 650 darab, különböző korokból származó pénzérme, figura és ékszer került elő. A pénzügyőrök a több millió forint eszmei értéket képviselő szállítmányt lefoglalták, a pénzügyi nyomozók a bolgár férfi ellen az adóbevételt nagyobb mértékben csökkentő költségvetési csalás bűntett elkövetésének a megalapozott gyanúja miatt eljárást indítottak – tudatta a sajtóreferens.

Nagy Ádám

muzeológus elmondta, a műtárgyak zöme az ókorból származik. A leletek között akadnak a görög városállamokban, Krisztus előtt háromszáz évvel vert érmék, a köztársaság és a császárkor idejéből származó római fizetőeszközök, bizánci pénzérmék, néhány a XII. században készült magyar és nyugat-európai ezüst dénár, több tucat XVII-XVIII. századi török akcse és egy XIX. századi kínai fémpénz is. Az ékszerek zöme gyűrű, a csempészett műtárgyak között van néhány apró – feltehetően használati tárgyak vagy bútorok díszítésére szolgáló – szobor is. A numizmatikus kitért arra, hogy az időben és térben is igen eltérő származású pénzérmék feltehetően nem egy lelőhelyről kerültek elő. A csempészett tárgyak sorsáról a bíróság dönt majd. A határon korábban előkerült műtárgyak általában a hazai szakmúzeumokba kerültek, a pénzérmék a Magyar Nemzeti Múzeum éremtárába, a bélyegek és porcelánok az Iparművészeti Múzeumba – közölte Nagy Ádám. Hozzátette: a most előkerült 650 érme jó helyen lenne a szegedi Móra Ferenc Múzeumban, ahol a hazai vidéki múzeumok közül egyedüliként gazdag éremtár működik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.