Egyetem

Nobel-díjas tudós érkezett Szegedre + FOTÓK

Nobel-díjas tudós érkezett Szegedre + FOTÓK

2012. március 18., vasárnap
Nobel-díjas tudós érkezett Szegedre + FOTÓK

Vasárnap délelőtt megérkezett Szegedre az első Nobel-díjas arra a konferenciára, amelyet március 22-25. között tartanak Szent-Györgyi Albert Nobel-díjazásának 75. évfordulóján. Az ausztrál Peter Doherty az immunrendszerrel kapcsolatos kutatásaiért részesült a legnagyobb tudományos elismerésben még 1996-ban.

Ahogy arról már beszámoltunk

29 országból 776 kutató regisztrált már arra a nagyszabású tudományos seregszemlére, melynek a Tisza-parti város, illetve a Szegedi Tudományegyetem március 22. és 25. között ad otthont, s amelyen 9 Nobel-díjas tudós is részt vesz. A tudományos szimpóziumot

Szent-Györgyi Albert

Nobel-díjazásának 75. évfordulójához kapcsolódóan tartják. A „kilencek” közül az első tudós, az ausztrál

Peter Doherty

vasárnap délelőtt érkezett meg a Hotel Soleilbe. "Kilenc Nobel-díjas tudós vesz részt a konferencián, ennél nagyobb kitüntetés aligha érhetné Szent-Györgyi Albert professzor emlékét, aki maga is egy kiváló tudós volt, s mindannyiunk számára fontos tudományos eredményt ért el" - közölte az ausztrál tudós az egyetlen magyar Nobel-díjas kapcsán, hozzátéve Szent-Györgyiről tudja, hogy felfedezte a C-vitamint, s a tudomány egyik kiemelkedő alakjának tartja a magyar tudóst nemcsak ő maga, de a tudományos világ is. "Szent-Györgyi akkor tette e felfedezését, amikor születtem, tehát nagyon öreg vagyok már" - jegyezte meg humorosan Doherty professzor.

Arra vonatkozóan, hogy mennyire ismeri Szeged tudományos életét, a Nobel-díjas tudós elmondta, viszonylag kevéssé ismeri, azzal azonban tisztában van, hogy jelentős orvosi képzés zajlik a szegedi egyetemen, mely a város gazdasági életében is meghatározó jelentőséggel bír. "Az egyetemek és az oktatás fontossága vitathatatlan, hiszen ez hajtja előre a gazdaságot, s ezáltal képezik a jövő fiatal orvosait és tudósait" - tette hozzá. Mint portálunknak elmondta, úgy véli nagyon érdekesnek ígérkezik a szegedi konferencia és fontos szerepet tölt be a tudományos életben, s egy újabb lehetőség, hogy kiváló szaktekintélyek széleskörben tanácskozzanak a tudományról, új elméleteket vitassanak meg az eszmecseréik során. Peter Doherty hétfőn a hivatalos program szerint 12.10-kor ellátogat az SZTE Ságvári Gyakorló Gimnáziumába, ahol 12.20-tól megtekint egy biológia órát, a biológiai labor védnöke díjat is átveszi, majd ezt követően 14 órakor az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága székházában szegedi tudósokkal találkozik.

Egy Nobel-díjas tudósról dióhéjban

Peter Doherty 1940-ben az ausztráliai Brisbane-ben született. Az állatorvosi egyetem után a skóciai Edinburghi Egyetem orvoskarán is tanult. 1971-ben visszatért a Canberrai John Curtin Orvosi Kutatóintézetbe. Jelenleg Memphisben (USA) és Melbourne-ben (Ausztrália) él. Peter C. Doherty 1996-ban elnyert megosztott Nobel-díja az immunrendszer működéséhez kapcsolódik, a szervezet védekezőrendszerében a T-sejtek - melyeknek a vírusok és daganatok elleni védekezésében jut kulcsszerep - szerepét ismerte föl. Ő az egyetlen a világon aki a legrangosabb tudományos elismerést állatorvosi diplomával nyerte el. Doherty felfedezte, hogy az úgynevezett T-sejtek, vagyis az immunrendszer nyirokeredetű sejtjei a külső, a szervezet számára idegen vagy káros antigéneket úgy ismerik föl, hogy bizonyos sejtekben földarabolódnak a fehérjék, s ezeket az idegen anyagokat - akár egy kirakatba - a saját fehérjéik, struktúráik mellé kirakják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.