Közélet

Nemzeti ünnepünk alkalmából szentelték fel Móraváros zászlaját + FOTÓK

Nemzeti ünnepünk alkalmából szentelték fel Móraváros zászlaját + FOTÓK

2012. március 14., szerda
Nemzeti ünnepünk alkalmából szentelték fel Móraváros zászlaját + FOTÓK

Bátor döntésekre, egységre és szolidaritásra van szükség hazánkban ma is, vagyis arra a három dologra, mely máig az 1848/49-es események üzenete – jelentette ki Nógrádi Tibor önkormányzati képviselő a móravárosi megemlékezésen, ahol megáldották a városrész zászlaját is.

Lovas kocsin, kezükben zászlót lengetve és énekelve érkeztek meg szerda délután a Kálvária térre a környékbeli óvodások a városrész ünnepségére, melyen Móraváros zászlaját először láthatta a nagyközönség. A rendezvényen – melyen a zászlót

Balogh József

plébános áldotta meg, az Oroszlánszív Lovagrend tagjai fedték fel, adták át, majd álltak tiszteletére díszsorfalat – a Szegedi Ipari és Szolgáltató Szakképző és Általános Iskola móravárosi tagintézményének diákjai,

Körmöczi Krisztina

és

Szűcs Nikolett

mellett a

Fodor László

vezette KAMASZ Gitársuli tagjai is felléptek. A körzet Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselője,

Nógrádi Tibor

pedig arról szólt az egybegyűltekhez, hogy melyek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc máig érvényes üzenetei. Mint elmondta, gazdaságtörténészek szerint Magyarország a honfoglalástól a török hódoltságig Európa vezető nemzetállama volt, Mohácstól után viszont átkerültünk egy keleti, poroszos struktúrába, melyből többször szerettünk volna átkerülni a fejlett európai államok táborába. A legmarkánsabb kísérlet erre az 1848-as forradalomtól az első világháborúig tartó időszak volt, ami mind társadalmi, gazdasági fejlődésben és a nemzet kohéziójában egy nagyon erőteljes időszaknak tekinthető hazánk szempontjából. 1848-ban három olyan, a mának is szóló üzenet fogalmazódott meg őseinkben, melyekre érdemes odafigyelni Nógrádi szerint. „A forradalom hősei bátor vezetői döntéseket mertek és tudtak hozni, akár Európa vezető hatalmaival is szembefordulva a magyar alkotmányos rend és az önkormányzatiság felépítése érdekében” – fogalmazott. A másik kulcsszó az egység volt, amit a képviselő szerint a mai politikából és társadalomból hiányolhatunk, hiszen akkor a nemzet sorskérdéseiben a társadalom fel tudott sorakozni egységesen vezetői mögé. Harmadik üzenetként pedig a szolidaritást említette meg a városatya, hiszen a szabadságharc és az azt követő megtorlás idején a szükséget szenvedőket és bujdosókat támogatták a magyarok. A Fidesz-KDNP-s politikus úgy látja, az 1848/49-es események ezen három üzenete az, amit a ma emberének is szem előtt kell tartania. „A móravárosi zászlóbontásnak is ez a lényege a nemzeti ünnepen. Szeretnénk, hogy ez a kis közösség ennek a három szónak, vagyis a bátor döntés, az egység és a szolidaritás mellett a saját maga közösségi életét tudná élni” – fogalmazott Nógrádi Tibor.

Saját zászlaja van immár Móravárosnak

A móravárosiak identitását szeretné erősíteni a Móravárosért Egyesület, mely városrésznek korábban semmilyen szimbóluma nem volt. Csiszár Sándor egyesületi elnök portálunknak elmondta, a hagyományok felélesztése is célkitűzésük közé tartozik, s úgy érezték, nagy szükség van egy szimbólumra, amihez a lakosság kötődni tud. „Az ősi gyökerekhez nyúltunk vissza, a Móra család 1662-ben kapott nemesi címert, egyesületünk felkutatta ezt. Igaz fekete-fehér ábrát találtunk, de szerencsére heraldikailag le van írva, hogy milyen színű, így után tudták színezni. A zászló alapszínének a fehéret választottunk, részben a szín jelentése miatt, másrészt pedig azért, mert a címert ez emeli ki” – magyarázta Csiszár Sándor. A címer tetején fekete sasszárny található egy sisakon, ami alatt egy pajzs van, jobbról és balról színes foszlányok látszanak. Egy kék mezőben a pajzson egy madár látható, piros csőrében zöld ágat visz. „Zombori László művész úr esztétikai jóváhagyásával készítettük el a zászlót, amit most a nemzeti ünnep alkalmából tudtunk bemutatni a nagyközönségnek” – fogalmazott a Móravárosért Egyesület elnöke. Az itt élő közösség már ismerheti a címert, hiszen két éve van helyi újság, melynek fejlécén megtalálható, míg a zászló a templomban lesz látható, illetve mostantól minden móravárosi rendezvényen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.