Kultúra

Művészeti napot tartottak a Dugonicsban + FOTÓK

Művészeti napot tartottak a Dugonicsban + FOTÓK

2012. március 6., kedd
Művészeti napot tartottak a Dugonicsban + FOTÓK

Az idén először egész napos művészeti napot tartottak a Dugonics András Piarista Gimnázium, Szakképző Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Kollégium termeiben, ahol minden művészeti ág képviseltette magát.

Fábri Géza

tagozatvezetőtől megtudtuk, az osztálykeretekben megpróbálnak a művészetekről úgy beszélni, ahogyan azt a művészek megélik, illetve, ahogyan ezt az intézményben oktatják. A diákok java része jár művészetoktatásra, azonban ez a mostani foglalkozás egészen más. Olyan előadásokat rendeznek nekik, amelyek egyrészt kapcsolódnak valamilyen művészeti területhez, vagy ahhoz a tevékenységhez, amit a művészeti iskola végez, másrészt megpróbálnak olyképpen közelíteni a témához, hogy áthidalják a művészetoktatás meg az általános, illetve középiskolai oktatás közötti különbséget. Ez a cél kicsit hasonló a kooperatív módszerekkel oktató iskolákban zajló témanapokhoz vagy témahetekhez. Minden művészeti ág képviseltette magát. A drámajáték mozgással kapcsolatosan próbál meg kommunikatív játékokra csábítani, aztán nagyon érdekes a képzőművészeti foglalkozás is. Egy nagy vászon pannót készítenek, amelyet közösen előrajzoltak, majd ezt kitöltik. Minden osztály egy tervezett részt hozzátesz, így aztán 3 nagy közös alkotás keletkezik, amely életfára, valami nagy madárszerű lényre, de keresztre is emlékeztet.

Zenei műhelyekből van a legtöbb. Kezdve az orgonatörténettől, a hangszer működési elvének bemutatásától eljutnak egészen a rockzenéig. A diákok távoli- keleti hangokat csalogatnak elő a pengetős hangszerekből, s ezen világ segítségével megismerkednek a szokásdallamokkal. Érdekes komolyzenei előadások hangzanak el zenei illusztrációkkal, a romantikus virtuózokról élő zenét hallgatva egészen sajátosan közelítik meg ezt a területet is. A nap zárásaként egy rövid zenei bevezető után a diákok megpróbálják a délelőtt folyamán megtanult közös dalt az iskolában együtt elénekelni - ehhez az időszakhoz szervesen kapcsolódó népszokásnak --, a Gergelyjárásnak a dallamát. Ha mai szóval akarnánk jellemezni az eseményt, akkor azt mondanánk: pedagógusnap. Ugyanakkor most van a beiskolázás időszaka is, ilyen formán szervesen kötődik az időszakhoz ez a foglalkozás. A mai nap folyamán sok kreatív módszert bevetnek, nagyon sok újdonsággal készültek a tanárok. „Nálam a zenei műhelyben mindenki fog egy húros hangszert. Ezeket úgy hangoltam, hogy valamilyen zenét tudjunk rajtuk előadni. Még olyanok is, akik sohasem zenéltek, esetleg ilyen hangszert sem láttak” – avat be a módszer lényegébe Fábri Géza. Az a fontos, hogy ebből a zenei világból mindenki haza tudjon vinni valamilyen útravalót. Ez a mai nap célja is egyúttal. A művészeti napon olyan neves előadók is részt vettek, mint Csanádi László orgonaművész, Szöllősy József hegedűvirtuóz, valamint a Mentés Másként trió.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.