Gazdaság

Mellár Tamás új gazdaságpolitikát szorgalmaz

Mellár Tamás új gazdaságpolitikát szorgalmaz

2012. március 3., szombat
Mellár Tamás új gazdaságpolitikát szorgalmaz

Az Orbán-kormánynak fel kell hagynia az unortodox gazdaságpolitikával, mert az elhibázott - jelentette ki Mellár Tamás egyetemi tanár a Népszava szombati számában közölt interjúban.

A közgazdász professzor megalapozottnak tartja, hogy az Európai Bizottság kilátásba helyezte a kohéziós támogatások egy részének megvonását, amivel arra akarták felhívni a figyelmet, hogy ne egyszeri intézkedések hatására valósuljon meg a három százalék alatti hiány. "A kormányok váltják egymást, de vannak olyan közgazdasági problémák, amelyek megoldása akár több évtizeden át tarthat, ezekben a legjobb az lenne, ha az egymással szemben álló politikai erők konszenzust tudnának kialakítani, és nem az történne, hogy egy kormányváltásnál a következő politikai kurzus mindent visszacsinál, megmásít, amit az elődje vezetett be" -fogalmazott a KSH korábbi elnöke. A professzor szerint azonnal be kell fejezni a szabadságharcot, és fel kell hagyni az unortodox gazdaságpolitikával. Be kellene indítani egy növekedést serkentő gazdaságpolitikát. A következő néhány évben arra kell törekedni, hogy legalább évi 2-3 százalékos gazdasági növekedés valósuljon meg. Ez az alapja annak, hogy a költségvetési egyensúly fenntartható legyen a rendkívüli, egyszeri "unortodox" lépések nélkül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.