Gazdaság

Mégis vehetnek fel az önkormányzatok éven túlnyúló működési hitelt

Mégis vehetnek fel az önkormányzatok éven túlnyúló működési hitelt

2012. március 26., hétfő
Mégis vehetnek fel az önkormányzatok éven túlnyúló működési hitelt

Módosította az Országgyűlés hétfőn a tavaly decemberben elfogadott stabilitási törvényt annak érdekében, hogy az önkormányzatoknak - egyedi kormányzati engedéllyel - legyen lehetőségük ezen az éven túlnyúló működési hitelt felvenniük.

A fideszes

Kósa Lajos

és

Dancsó József

indítványának minősített többséget igénylő részét 248 igen és 91 nem szavazattal, 10 tartózkodás mellett fogadta el a Ház. A javaslatot csak a kormánypártok támogatták. A stabilitási törvény azon előírásának hatályon kívül helyezésével, amely szerint az önkormányzatok működési célra csak likvid hitelt vehetnek fel, a törvényalkotó biztosította az idén még tervezhető működési célú hiány finanszírozásának lehetőségét. A fideszes politikusok javaslatuk indoklásában hangsúlyozták, az önkormányzatok csak akkor vehetnek fel - egyedi kormányzati engedéllyel - éven túlnyúló működési hitelt, ha az nem veszélyezteti az államadósság csökkentésének követelményét, és visszafizetése a helyhatóság saját bevételei alapján biztosítottnak látszik. Emellett kimondják az államháztartási törvényben azt, hogy a helyi önkormányzat hitelfelvétele, kötvénykibocsátása fedezetéül az önkormányzati törzsvagyon, a helyben maradó személyi jövedelemadó, a normatív hozzájárulás, támogatás, a települési önkormányzatok jövedelemkülönbségének mérséklését szolgáló és a költségvetési támogatás nem használható fel. Ez az előírás ugyanakkor nem vonatkozik az európai uniós forrásból finanszírozott költségvetési támogatás előfinanszírozására felvett hitelre - amelynek fedezetéül az EU-s pénzből finanszírozott költségvetési támogatás felhasználható -, továbbá a likvid hitel igénybevételére, amelynek fedezetéül a helyben maradó személyi jövedelemadó, a települési önkormányzatok jövedelemkülönbségének mérséklését szolgáló támogatás, valamint a normatív hozzájárulás, támogatás felhasználható. A módosítással lehetővé válik az is, hogy a kincstári körön kívüli számlatulajdonosoknak kivételes esetben felmentést adjon az államháztartásért felelős miniszter az alól az előírás alól, hogy megszüntessék a kincstáron kívül vezetett fizetési számlájukat. Az elfogadott jogszabállyal belefoglalták az államháztartási törvénybe azt az előírást is, hogy a nemzetközi pénzügyi intézményekkel létrejövő megállapodásokat az államháztartásért felelős miniszter köti meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.