Gazdaság

Még több vezetékes internet-előfizetés februárban

Még több vezetékes internet-előfizetés februárban

2012. március 30., péntek
Még több vezetékes internet-előfizetés februárban

Az idén februárban 2,098 millió vezetékes szélessávú internet-előfizetés volt Magyarországon tízezerrel több, mint januárban - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) csütörtökön.

A vizsgált hónapban a hagyományos telefonvonalon szélessávú xDSL-internetszolgáltatásra előfizetők száma viszont a januári 801 ezerről 799 ezerre csökkent. A gyorsjelentésben szereplő - legnagyobb - kábelszolgáltatók előfizetései februárban 5 ezerrel, 826 ezerre nőttek. Az FTTx, vagyis - az épületig, lakásig, irodáig - optikai szálon nyújtott szolgáltatás esetében 276 ezer előfizetés volt a hónap végén, 6 ezerrel több mint januárban. Az NMHH közleménye szerint a szélessávú internet-hozzáférés esetében a teljes (becsült) piacra vonatkozóan - valamennyi vezetékes technológiát figyelembe véve - a Magyar Telekom a piacvezető, piaci részesedése 34,8 százalék. Második a UPC, piaci részesedése 20,7 százalék, a harmadik a Digi, 12,8 százalékos részesedéssel. Ezt követi több száz kisebb szolgáltató együttes részesedése, amely 12,4 százalékot tesz ki, majd az Invitel következik 10 százalékkal. A észesedések gyakorlatilag változatlanok. A hagyományos vezetékestelefon-vonalak száma a februárban 2,062 millió (az előző hónapban 2,076 millió), a kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma 486 ezer (az előző hónapban 481 ezer), míg az IP-alapú hangcsatornák száma 372 ezer (az előző hónapban 366 ezer) volt. A teljes piacra vonatkozó hangcsatornák becsült értéke 2,979 millióra csökkent a januári 2,982 millióról. A vezetékes hangszolgáltatások esetében, a teljes (becsült) piacot alapul véve legnagyobb piaci részesedése a Magyar Telekomnak van, ez 61,5 százalékot jelent. Második helyen az Invitel áll 13,5 százalékkal, ezután a UPC 10,6 százalékkal, majd a Digi 8,2 százalékkal. A részesedésekben a Telekomé 0,2 százalékponttal mérséklődött, míg a Digié 0,1 százalékponttal nőtt. Februárban a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 29,31 darab, a háztartások vezetékestelefon-ellátottsága pedig 60,78 százalék volt. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 368 millió, IP-alapon pedig 114 millió percnyi hívást kezdeményeztek. A vizsgált hónapban az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 165 perc volt - közölte az NMHH.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.