Sport

Maruzsi szerint nem buktak el, őszre a lest is "láthatják"

Maruzsi szerint nem buktak el, őszre a lest is "láthatják"

2012. március 5., hétfő
Maruzsi szerint nem buktak el, őszre a lest is "láthatják"

Az általa kifejlesztett rendszer ugyan nem jutott tovább a játékvezetőket segítő technikai találmányok közül, Maruzsi László azonban ezt nem tekinti bukásnak, és csapatával továbbra is azon munkálkodik, hogy tökéletesítse találmányát.

A korábbi autóversenyző az MTI érdeklődésére hétfőn elmondta: a futball szabályalkotó testületének (IFAB) hétvégi egyeztetésén sikerükhöz elsősorban egy chip hiányzott, amely különböző fényviszonyok mellett is képes pontosan meghatározni a labda helyzetét, ennek beszerzéséhez azonban nagyjából harmincmillió forintra lett volna szüksége. Hozzátette: a normális erejű lövéseknél 90 százalékot teljesítettek, a probléma a gyorsan visszapattanó labdáknál volt. "Abban bíztam, hogy a többi találmány sem ér majd el hibátlan teljesítményt, és reméltem, mindenkit továbbjuttatnak a júliusi döntésig, így addig lett volna esélyünk arra, hogy utolérjük magunkat" - mondta Maruzsi. Jövőbeli terveiről elmondta, továbbra is hisz abban, hogy találmányával sporttörténelmet írhat, már csak azért is, mert az elkövetkezendő időszakban csapatával nyugodtan fejleszthet tovább. Hozzátette: ha a tervek szerint haladnak, az őszi szezontól a rendszer már arra is alkalmas lesz, hogy megállapítsa a leshelyzeteket. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) - amely egyelőre a gólvonalon áthaladó labdák helyzetének megállapítását várta el - a nyolc technikai vívmány közül kettőt, a Hawk-Eye és a GoalRef elnevezésű találmányt juttatta tovább. Ezeket az elkövetkezendő néhány hónapban tovább vizsgálják majd, és július 2-án, egy nappal a nyári Európa-bajnokság döntőjét követően hoznak végleges döntést arról, melyiket alkalmazzák. Az 1886-ban alapított, nyolcfős IFAB tagságának felét - 1913 óta - a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) adja, a másik négy szakértő pedig Angliát, Skóciát, Észak-Írországot és Walest képviseli. A szabályok megváltoztatásához a voksok 75 százaléka szükséges. A testület az elmúlt években rendszerint a technikai újítások bevezetése ellen voksolt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.