Közélet

Májusig nem kell fogházba vonulnia Geréb Ágnesnek

Májusig nem kell fogházba vonulnia Geréb Ágnesnek

2012. március 8., csütörtök
Májusig nem kell fogházba vonulnia Geréb Ágnesnek

Geréb Ágnesnek csak májusban kell megkezdenie kétéves fogházbüntetése letöltését, mivel a Fővárosi Törvényszék a benyújtott kérelemre engedélyezte a három hónapos halasztást. Ettől függetlenül viszont a szülész-nőgyógyász más ügyek miatt továbbra is házi őrizetben van.

Pelle Andrea

, a szülész-nőgyógyász ügyvédje csütörtökön az MTI megkeresésére azt mondta: a bíróság arra való hivatkozással engedélyezte a halasztást, hogy

Geréb Ágnes

időközben kegyelmi kérelmet nyújtott be. Akkor viszont, ha a köztársasági elnök a következő három hónapban nem ad kegyelmet Geréb Ágnesnek, a szülész-nőgyógyásznak május 3-án fogházba kell vonulnia, hogy megkezdje büntetésének letöltését. Geréb Ágnest február 10-én négy otthonszüléses ügy miatt egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt másodfokon, jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték. A Fővárosi Ítélőtábla végzése szerint Geréb Ágnes a leghamarabb a büntetés kétharmadának a letöltése után kerülhet feltételesen szabadlábra. Ezenfelül az elsőfokú bíróság által kimondott öt év helyett tíz évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától. Pelle Andrea ügyvéd az ítélethirdetés után újságírónak elmondta: Geréb Ágnes kegyelmet kér

Schmitt Pál

köztársasági elnöktől. Az államfői kegyelem érdekében korábban több kormánypárti képviselő is kiállt Geréb Ágnes mellett. A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség kezdeményezésére több civil szervezet szolidaritási nyilatkozatot fogalmazott meg, amelyben leszögezték: kiállnak Geréb Ágnes mellett, és elutasítják "meghurcolását". Mindeközben februárban újabb ügyekben vádolták meg Geréb Ágnest, mert az a tiltás ellenére folytatta szülész-nőgyógyászi tevékenységét.

Skoda Gabriella

, a Fővárosi Főügyészség szóvivőjének tájékoztatása szerint azokban a további otthonszüléses ügyekben, amelyek miatt a szülész-nőgyógyász már több mint egy éve házi őrizetben van, a Budapesti II. és III. kerületi Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette és kuruzslás vétsége miatt benyújtotta vádiratát Geréb Ágnes ellen. A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság február közepén, nem jogerős végzésében az elsőfokú bíróság ügydöntő határozatának a kihirdetéséig meghosszabbította Geréb Ágnes házi őrizetét. Ezt azzal indokolták, hogy az ügy tárgyát képező valamennyi cselekmény egyrészt a szülész-nőgyógyász orvosi foglalkozástól való eltiltás, másrészt a büntetőeljárás hatálya alá esik. A bíróság a rendelkezésre álló iratok alapján úgy ítélte meg, szükséges, de egyben elegendő is a házi őrizet alkalmazása annak érdekében, hogy a vádlott hasonló jellegű cselekményt ne kövessen el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.