Közélet

Magyar többségű választókerületet kér a KMKSZ

Magyar többségű választókerületet kér a KMKSZ

2012. március 10., szombat
Magyar többségű választókerületet kér a KMKSZ

Magyar többségű parlamenti választókerület kárpátaljai kialakítását kéri Viktor Janukovics ukrán elnöknek írt levelében a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) választmánya, amely szombaton ülésezett a Beregszászhoz közeli Nagyberegen.

Levelében a KMKSZ irányító testülete emlékeztette az ukrán államfőt, hogy az ország választójogi törvénye nem teszi lehetővé a 150 ezres kárpátaljai magyarság számára, hogy párlistán juttasson saját képviselőt a parlamentbe. Ugyanakkor a független Ukrajnában már két ízben - 1998-ban és 2002-ben - is volt arra példa Kárpátalján, hogy a parlamenti választásokra olyan egyéni választókerületet hoztak létre, amelyben a magyar nemzetiségű választópolgárok voltak többségben - mutatott rá a magyar szervezet választmánya. A KMKSZ ezért azt kéri

Viktor Janukovicstól

, hasson oda, hogy a magyar nemzetiségű ukrán állampolgárok parlamenti képviseletének demokratikus biztosítása érdekében az idén októberben esedékes parlamenti választásokra hozzanak létre olyan egyéni választókerületet, amely magában foglalja a Beregszászi, Nagyszőlősi, Ungvári és Munkácsi járások többségében magyarlakta településeit. Azzal kapcsolatban, hogy milyenek az esélyei mindennek,

Brenzovics László

, a KMKSZ alelnöke az MTI érdeklődésére elmondta: jelenleg vannak mind pozitív, mind negatív jelei annak, hogy a Központi Választási Bizottság (CVK) hozzájárul egy olyan körzet kialakításához, amelyen belül a magyar nemzetiségű választópolgárok lesznek enyhe többségben. A KMKSZ mindenesetre készül arra, hogy megfelelő programmal felvértezett saját jelöltet indítson az őszi parlamenti választásokon - tette hozzá. A KMKSZ választmánya arról is döntött, hogy a jövőben olyan garancialeveleket is kiad, amelyek az eddigi egy év helyett három évre szóló schengeni vízum megszerzését teszik lehetővé a kárpátaljai magyarok számára az anyaországgal fenntartott kapcsolatok könnyítése érdekében. A magyar szervezet levélben fordul a határon átívelő együttműködést szolgáló magyar-ukrán kormányközi vegyes bizottsághoz, hogy tűzze hamarosan sorra kerülő ülésének napirendjére a Beregszászhoz közeli nagymuzsalyi aranybánya tervezett újraindításának ügyét, tekintettel annak súlyos környezetkárosító hatásaira.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.