Közélet

Közkegyelem és fegyvertartás a parlamenti napirenden

Közkegyelem és fegyvertartás a parlamenti napirenden

2012. március 5., hétfő
Közkegyelem és fegyvertartás a parlamenti napirenden

Az Országgyűlés a mai ülésén szavazhat a fegyvertartás szabályainak lazításáról és a tavaly év végi LMP-s demonstráció után büntetőeljárás alá vontak közkegyelméről szóló javaslatokról. A határozathozatalok után a Volánbusz 2003-as reorganizációjának vizsgálata kerül terítékre több, korábban kezdett vita folytatása mellett.

A lőszerekről és a lőfegyverekről szóló törvényváltoztatást

Semjén Zsolt

miniszterelnök-helyettes és

Pintér Sándor

belügyminiszter közösen kezdeményezi. Az előterjesztés több könnyítést is tartalmaz a vadászok és a sportlövők szempontjából. A korábbi tiltás feloldását kezdeményezve engedélyezhetik például a házilagos lőszerszerelést és -újratöltést azoknak, akik eredményesen elvégezték az ehhez szükséges tanfolyamot. A szerelést azonban csak a kereskedelemben kapható hivatalos eszközökkel lehet majd végezni, és csak saját szükségletre. Az Országgyűlés elfogadott módosító javaslat hiányában ugyancsak ma tarthat zárószavazást arról a kormánypárti javaslatról, amely közkegyelmet adna azoknak, akiket büntetőeljárás alá vontak az LMP tavaly decemberi, a Parlament épülete körüli demonstrációja után. Az érintett ellenzéki képviselők nem értenek egyet az előterjesztéssel, mivel álláspontjuk szerint nem követtek el törvénysértést. A Ház emellett elfogadhatja a Független Rendészeti Panasztestület 2008-2010-es tapasztalatairól, továbbá az Országos Rádió és Televízió Testület és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa 2010-es tevékenységéről szóló beszámolót is. A képviselők szavazhatnak a külügyi bizottság azon javaslatáról is, amellyel az Országgyűlés azoknak a litván és lengyel civileknek, valamint politikusoknak mondhat köszönetet, akik kiálltak Magyarország mellett a nemzetközi bírálatokkal szemben. A határozathozatalok után

Budai Gyula

elszámoltatási kormánybiztos azon előterjesztése kerül napirendre, amellyel parlamenti bizottságot hozna létre a Volánbusz 2003-as reorganizációjának vizsgálatára, majd több, korábban tárgyalni kezdett előterjesztés részletes vitájával zárulhat az ülésnap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.