Közélet

Közel 1500 szabadtéri tűzeset országszerte 3 nap alatt

Közel 1500 szabadtéri tűzeset országszerte 3 nap alatt

2012. március 18., vasárnap
Közel 1500 szabadtéri tűzeset országszerte 3 nap alatt

Az elmúlt három nap alatt a szabadtéri tűzesetek száma elérte az ezernégyszázat, több olyan tűz is volt, amelynek kiterjedése meghaladta a száz hektárt, vagy a közúti és vasúti közlekedésben okozott fennakadást. A katasztrófavédelem ismételten felhívja a lakosság figyelmét, hogy jelenleg is országos tűzgyújtási tilalom van érvényben.

Hajdu Márton

, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője vasárnap arról tájékoztatta az MTI-t, hogy szombaton a katasztrófavédelem hivatásos tűzoltó egységeit 811, az önkormányzati tűzoltó egységeket pedig 160 esetben riasztották. Szombaton a katasztrófavédelem készenléti szolgálataiban országszerte több mint kétezer hivatásos tűzoltó volt készenlétben. A helyettes szóvivő hangsúlyozta, hogy március 11-e óta országos tűzgyújtási tilalom van érvényben, ezért az erdőkben, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül tilos tüzet gyújtani. A tilalom kiterjed a felsorolt területeken kijelölt tűzrakó helyekre is, a közút és vasút menti fásításokra, valamint a parlag- és gazégetésre is. Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, erdővédelmi bírsággal sújtható. A tűzgyújtási tilalomtól függetlenül tűzvédelmi bírsággal sújtható az is, aki tűzvédelmi előírást vagy szabályt szeg meg és tüzet okoz. A bírság összege százezertől hárommillió forintig terjedhet. Hajdu Márton arra figyelmezteti a közúton és a vasúton utazókat, hogy "égő cigarettacsikket és dohányneműt ne dobjanak ki a jármű ablakán, mert a kiszáradt árokparton, vasúti töltések mellett keletkező tüzek nemcsak az utazókra jelentenek veszélyt, hanem az erdőkre és mezőgazdasági területekre is".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.