Kultúra

Kiállítás a lengyel-magyar történelemről a Sejmben

Kiállítás a lengyel-magyar történelemről a Sejmben

2012. március 13., kedd
Kiállítás a lengyel-magyar történelemről a Sejmben

Szerdán nyitják meg a varsói parlamentben a „Fejezetek a lengyel-magyar közös történelemből” című vándorkiállítást. A 15 darab kétnyelvű tablóból álló sorozatot a Sejm elnöke, Ewa Kopacz ajánlja majd az érdeklődők figyelmébe.

Közel négy éve, 2008 áprilisában nyílt meg a szegedi Móra Ferenc Múzeum aulájában a Csongrád Megyei Levéltár két vezető munkatársa,

Biernacki Karol

és

Bagi Zoltán

által készített „Fejezetek lengyel-magyar közös történelemből” című kiállítás. A tárlat azóta nem csak Csongrád megyét járta be: vendégeskedett már hazánk több nagyvárosában, és határainkon kívül Szerbiában, Romániában, Ausztriában, sőt Lengyelországban is, ahol most ismét bemutatják. Ezúttal a lengyel törvényhozás épülete, a Sejm ad otthont a 15 színes tablónak, amely a két nép 1000 éves együttélésbe, barátságba, testvériségbe nyújt bepillantást. A lengyel és magyar nyelvű részletes kommentárok, valamint számos kép segítségével érték el a szerzők azt a célt, hogy az állandóan emlegetett, de kevéssé ismert közös múltunk főbb kapcsolódási pontjait összefoglalja és bemutassa. „A szerkesztéskor kiemelt figyelmet szenteltünk annak, hogy a tudományos ismeretanyaggal a fiatal nemzedék tagjait is sikerüljön „megszólítani”, számukra is kézzelfoghatóvá akartuk tenni a két nemzet barátságának szellemiségét. Nagyon fontos, hogy tudják és átérezzék ezt a nem mindennapi kapcsolatot, s Lengyelország vagy Magyarország ne csak egy földrajzi fogalom legyen számukra, amit az iskolában meg kell tanulniuk” – mondja az alkotók egyike, Biernaczki Karol, akitől megtudtuk azt is, hogy már most óriási az érdeklődés Lengyelországban a kiállítás iránt. Az egy hetes parlamenti bemutatót követően vándorútra kel, és bejárja az ország egyetemi központjait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.