Közélet

Kezdődik az LMP népszavazási aláírásgyűjtő kampánya + FOTÓK

Kezdődik az LMP népszavazási aláírásgyűjtő kampánya + FOTÓK

2012. március 7., szerda
Kezdődik az LMP népszavazási aláírásgyűjtő kampánya + FOTÓK

Népszavazás kiírását kezdeményezi az LMP 4 témakörben, szombaton döntött erről a párt 18. kongresszusa.

Csongrád megyében is van lehetőség bekapcsolódni az akcióba egyrészt úgy, hogy az érdeklődők megkeresik az LMP aktivistáit a gyűjtőpontokon vagy pedig a Facebookról, illetve a

nepszavazas2012.hu

veboldalról letölthetik a csomag, amely tartalmazza a megfelelő instrukciókat arra vonatkozóan, hogyan lehet szabályosan aláírásokat gyűjteni. „Meggyőződésünk, ezek a kérdések, illetve általában a népszavazási kezdeményezés mindig jó lehetőség arra is, hogy az emberek gyakorolják a közvetlen demokráciát” – fogalmazott a Mars tér bejáratánál tartott sajtótájékoztatón

Málovics György

, a párt megyei koordinátora. Az ívek szabadon letölthetők, fénymásolhatók, sokszorosíthatók, így bárki rokonokkal, barátokkal, ismerősökkel, szomszédokkal aláírathatja. Ez lehetőséget teremt arra, hogy alapvető közpolitikai kérdésekben - amelyek a munkavállalói jogokról és a tankötelezettség alsó korhatáráról szólnak – a polgárok eszmecserét is folytassanak.

Nemcsak az ellenzék, a civilek is támogatják a népszavazást

A kampány megyei koordinátora

Tatár Gábor

hozzáfűzte, az LMP azt szeretné, hogy az emberek maguktól létesítsenek ilyen gyűjtőpontokat. A párt aktivistái megpróbálnak a legtöbb településre eljutni, kapacitásaik azonban végesek, ezért is apellálnak az interneten elérhető és letölthető anyagokra. Az LMP különböző matricákat is készíttetetett, amelyeket üzletekben, kávézókban is ki lehet tenni, a kitöltött íveket pedig a gyűjtőpontokon kell leadni. Országszerte a párt több mint 70 településen van jelen. Málovics szerint párthovatartozástól független kezdeményezés a népszavazás kiírása, mert az összes ellenzéki párt üdvözölte. Másrészt, ami az LMP számára sokkal biztatóbb és fontosabb, komoly civil támogatottsága is van az akciójuknak, az érdekvédelmi szervezetek pedig ugyancsak jelezték, szimpatizálnak a kezdeményezéssel. A megyei koordinátor meggyőződése, aki most letölti ezeket az íveket és aláírásokat gyűjt, az nem elsősorban az LMP-nek gyűjt, hanem nagyon hasznos társadalmi célokért teszi, amelyeket nem csak a párt támogat. Ők csupán megtették az első lépést, ami szükséges volt ahhoz, hogy megkezdődhessen az akció. Sokkal szélesebb társadalmi rétegek érdeke ez, fogalmaztak a tájékoztatón.

Az első kérdés arra vonatkozik, hogy a tankötelezettség korhatárát ne vigyék le 18-ról 16 évre, hanem állítsák vissza az eredeti állapotokat. Botrányosnak tartja a párt, hogy azokat a tizenéveseket, akik különböző problémákkal küzdenek, az állam magukra hagyja, hiszen gyerekekről van szó. A másik három kérdés a munkavállalókkal kapcsolatos. Az egyik az, hogy az álláskeresési járulék folyósításához a maximális időtartam legyen megint 9 hónap. A KSH- statisztikák azt mutatják, hogy Magyarországon az átlagos álláskeresés időtartama a regisztrált munkanélküliek számára több mint 18 hónap. Nagyon keveseknek van lehetősége 3 hónap alatt állást találni. A harmadik kérdés a szabadságolásokra vonatkozik, ami azt jelenti, hogy a jelenleginél nagyobb mértékben legyen képes a munkavállaló saját maga dönteni arról, mikor veszi ki a szabadságát. Az utolsó felvetés a próbaidőt érinti. Bizonyos szektorokban lehetőség van akár 6 hónapos próbaidőt is kikötni. Az LMP azt szeretné, ha a próbaidőt 3 hónapban maximalizálnák.

Kétszázezer aláírás szükséges

A párt felszólítja az aktivistákat, akik gyűjtenek a számukra, legkésőbb március végéig hozzák vissza az íveket, a leadási határidő ugyanis április 3. Kétszázezer aláírásnak kell összegyűlnie, hogy kiírják a népszavazást. A nyugdíjak visszamenőleges elvételével kapcsolatban van egy függőben lévő népszavazási kérdésük is, ami még mindig az Alkotmánybíróság előtt áll, s nem tudni, mikor lesz vége a vizsgálatnak. Ha 1-2 hét múlva zöld utat kap a kérdés, akkor lehet, azt is bezsúfolják a mostaniak mellé. Úgy változtatták meg a népszavazási törvényt, hogy eddig elég volt, ha az összes választásra jogosult polgár (tehát 8 millió fő) 25 százaléka egy irányba szavazott. Tehát ha részt vett 35 százaléka a választóknak, és 80 százaléka támogatta az adott kérdést, akkor érvényes volt a népszavazás. Most már egy abszolút érvényességi küszöböt szabtak, ami azt jelenti, hogy a választópolgárok 50 százalékának részt kell venni a szavazáson. Ez sokkal szigorúbb szabályozást jelent. Érdekes módon éppen az a kétharmad tette meg, amelyik az előző ciklusban maga is élt a népszavazás – egyébként az LMP szerint is – nagyon jó, fontos és demokratikus lehetőségével. A megyében alsó határként 7000 aláírásra számítanak, de nyilván ennél jóval több lesz majd. Az LMP minden nap gyűjt, erőforrásait optimalizálva délelőttönként a Mars téri piac bejáratánál lesznek jelen, napközben pedig a belvárosban, egyéb frekventált helyeken, a Csillag téren, vasútállomáson, buszállomáson, közben pedig folyamatosan várja a jelentkezőket, akik be tudnak és akarnak kapcsolódni a munkába.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.