Közélet

Keresztúri: Miért terel a piac ügyében Solymos László?

Keresztúri: Miért terel a piac ügyében Solymos László?

2012. március 2., péntek
Keresztúri: Miért terel a piac ügyében Solymos László?

Többek között az iskoláktól elvont 800 millió forintról akarja Szeged MSZP-s alpolgármestere elterelni a figyelmet azzal, hogy a Szegedi Vásár és Piac Kft.-t (SZVP) támadja folyamatosan – szögezi le Keresztúri Farkas Csaba. A jobbikos képviselő szerint ha Solymos László tud valamilyen törvénytelenségről, kötelessége megtenni a szükséges lépéseket.

A közelmúltban 160 millió forintot hiányolt

Solymos László

MSZP-s alpolgármester a Szegedi Vásár és Piac Kft. számlájáról.

Február 21-i sajtótájékoztatóján

felelőtlennek nevezte a piac vezetését, s kijelentette, a közgyűlés 24-i rendes ülésén

Erdei Péter

cégvezető és a felügyelőbizottság menesztését indítványozza, illetve büntetőeljárás kezdeményezésére kéri fel a testületet.

Erdei Péter közleményben cáfolta

a Solymos által elmondottakat: mint írta, a cég tartaléka 66 millió forint volt, amikor átvette a társaság vezetését. Ebből 22 milliót befizettek a város számlájára, 39 millió forint tartalékkal pedig jelenleg is rendelkeznek. „Az alpolgármester nem létező pénzből követel vissza néhány hónap alatt 332 millió forint tagi kölcsönt, melynek gyors visszafizetését a menesztése előtti utolsó pillanatban – minden következmény nélkül – egy korábbi ügyvezető vállalta, noha már akkor tudható volt, hogy ezt sem ő, sem utódai nem lesznek képesek teljesíteni” – olvasható Erdei közleményében. Mint ismeretes, a

Botka László

polgármester által beterjesztetett első költségvetési előterjesztésben az szerepelt, hogy a Szegedi Vásár és Piac Kft. fizesse vissza 332 milliós tagi kölcsönét.

Kalmár Ferenc

Fidesz-KDNP-s tanácsnok pedig sürgősségi indítványt nyújtott be, amit végül levetetett a napirendről. Ez azt tartalmazta, hogy SZVP a fennálló tagi kölcsönéből 140 milliót hagyjon benn a cégben tőketartalék képzésére, a maradék összeget pedig az önkormányzat 18 év alatt, évi 12 milliós befizetéssel kapja vissza. Kalmár Ferenc új, a március 2-i rendkívüli közgyűlésre beterjesztett javaslata már arról szól, hogy a Szegedi Vásár és Piac Kft. a tagi kölcsönből még fennmaradt részt 2028-ig évi 24 millió forintos részletekben törlessze.

Tavaly szeptemberben már büntetőfeljelentést ígért az alpolgármester

Solymos egyébként már tavaly szeptemberben – amikor még

Nagy László

vezette az SZVP-t – feljelentésről szólt egy sajtótájékoztatón.

Az alpolgármester akkor azt közölte

, hogy a Mars tér vezetése felmondta a korábbi vállalkozói szerződéseket, és sokkal drágább vállalkozói díjakkal kötöttek újakat, ezért ismeretlen tettes ellen büntetőfeljelentést tesz. „Solymos László már több hónapja feljelentésről beszélt. Ha ez megtörtént, akkor mutassa be ennek egy példányát” – jegyezte meg

Keresztúri Farkas Csaba

. A jobbikos önkormányzati képviselő leszögezte, támogatja, hogy vizsgálják ki a piac ügyeit. „Egyelőre azonban ez egy politikai kirohanás Solymos részéről, egy üres lózung, amivel el akarják terelni a figyelmet arról, hogy például 800 milliót elvontak az iskoláktól” – érvelt a politikus. Hozzátette, nem tudja, mi van a dolog hátterében, mit tett az előző ügyvezető, s azt sem, hogy a felügyelőbizottság eleget tett-e a kötelezettségének. „Ha a bizottságnak nem mutatnak be egy szerződést, akkor értelemszerűen arról nem is tud” – jegyezte meg.

Keresztúri szerint Solymos nem beszél konkrétumokról, ráadásul terel

A piac 332 millió forintos tagi kölcsönének visszafizetését lehetetlen dolognak nevezte Keresztúri. Rámutatott, ez a piac éves bevétele, s amikor ezt a szerződést megkötötték, már akkor is tudható volt, hogy a tagi kölcsönt nem lehet visszafizetni. A jobbikos képviselő a SZVP elleni támadásokat kényelmes dolognak nevezte, az MSZP részéről egyben ez a legegyszerűbb figyelemelterelési módszer. Keresztúri Farkas Csaba ugyanakkor leszögezte, hogy támogatja a vagyonvesztés teljes kivizsgálását. „Sőt a korábbi közgyűlésen Kalmár Ferenc tanácsnok indítványával szemben kivételesen az MSZP-vel együtt szavazva azt támogattam, hogy az elkülönített számlán kezelt teljes összeget fizesse vissza a piac” – emelte ki. Továbbra is furcsállja azonban az alpolgármesternek az ügyben tanúsított magatartását. „Jó lenne, ha Solymos László – aki ráadásul jogász végezettségű – vagy beterjesztené valamelyik bizottsághoz aggályait, pontosan megjelölve, hogy mit tart esetleg és milyen bűncselekménynek ahelyett, feljelentésekkel dobálózik hónapok óta, aztán pedig a közgyűlés tagjait kéri fel arra minden konkrétum megjelölése nélkül, hogy tegyenek lépéseket vagy pedig akkor tegye már meg maga azt a feljelentést” – hangsúlyozta Keresztúri Farkas Csaba. A kérdés a jobbikos politikus szerint az: miért nem teszi?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.