Közélet

Kerékpáros pihenőhely épül a Kálvária téren + VIDEÓ, FOTÓK

Kerékpáros pihenőhely épül a Kálvária téren + VIDEÓ, FOTÓK

2012. március 13., kedd
Kerékpáros pihenőhely épül a Kálvária téren + VIDEÓ, FOTÓK

Kerékpáros pihenőhellyel bővül a Kálvária tér áprilisban. A bicikliutak kiindulópontjához épülő létesítmény nemzetközi összefogással valósul meg: német, dán és erdélyi tanulók is részt vesznek felépítésében.

A 2009-ben megindult pályázati projekt zárófejlesztéseként kerékpáros pihenőhellyel bővül ki a Kálvária tér. Megvalósítása nemzetközi összefogással jön létre: a Szegedi Ipari és Szolgáltató Szakképző Iskola tanulói mellett német, dán és csíkszeredai diákok is részt vesznek építésében. Április másodikán kezdik meg a munkálatokat, a 80 négyzetméteres, bazaltkővel kirakott kerékpáros állomást pedig a tervek szerint április 28-án adják át. "Iskolánk mindig is fontosnak tartotta azt, hogy a szakképzésben résztvevő diákok nemzetközi projektekben vehessenek részt. ilyenkor egy vagy több ország iskolájának diákjai látogatják meg egymást azért, hogy létrehozzanak egy közös projektterméket" - mondta

Szabó Gábor

, a Szegedi Ipari és Szolgáltató Szakképző Iskola Szeged-Móravárosi Tagintézményének igazgatója. A négymillió forintos projektre az iskola 700 000 forintot különített el, megvalósításához így városi támogatásra, összefogásra is szükség volt.

Minden határon túl

"A projekt megvalósítása határon, és politikai választóvonalakon is túlnyúló összefogással jöhet létre" - mondta Ménesi Imre, a körzet MSZP-s városatyája, aki Nógrádi Tibor fideszes önkormányzati képviselővel együtt szárnyai alá vette a kezdeményezést. "Örömmel tölt el, hogy az én választókörzetemre esett a választás. A határon átnyúló fejlesztés jelképes is, hisz ebben a nehéz gazdasági helyzetben az összefogás, a közös munka az európai egységet, a kiváló együttműködést mutatja" - hangsúlyozta Ménesi Imre. Mint mondta, az elmúlt tíz évben számos projekt zajlott Szeged kerékpáros közlekedésének fejlesztésére, a pihenőhely pedig a legmegfelelőbb helyen lesz a bicikliutak találkozásánál. http://www.youtube.com/watch?v=XoUDmuge2OU "Nagy siker, hogy a politikától függetlenül több ember is a fejlesztés mögé állt" - emelte ki Nógrádi Tibor. Mint mondta, a móravárosiak főterüknek tekintik a kálvária teret, melynek rehabilitációja a keresztállítással az utóbbi időben már elkezdődött. Szeged második legnagyobb tere egyben kerékpáros csomópontként is funkcionál, a biciklis közlekedés hangsúlyosabbá válásával pedig e terület szerepe is megnő. "Annyi pénz sajnos nem lesz Szegeden, hogy egyszerre mindent meg lehessen valósítani, így részletekben tehetjük még szebbé ezt a nagy múltú területet" - emelte ki Nógrádi Tibor. A Móravárosért Egyesület egy nagyszabású kerékpártúrával is támogatná a létesítményt, ahol a résztvevők 500, illetve 1000 forintos bringajegyekkel támogathatják a kerékpáros pihenő megépülését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.