Gazdaság

Idén 1,4 milliárd forintot kaphatnak a zöldség-gyümölcs termelői csoportok

Idén 1,4 milliárd forintot kaphatnak a zöldség-gyümölcs termelői csoportok

2012. március 26., hétfő
Idén 1,4 milliárd forintot kaphatnak a zöldség-gyümölcs termelői csoportok

Idén 1,4 milliárd forintot különített el a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a zöldség-gyümölcs termelői csoportoknak a Darányi Ignác-tervben. A támogatás termelői csoportok létrehozására, működtetésére, illetve beruházások finanszírozására igényelhető - tájékoztatta hétfőn a tárca az MTI-t.

A közlemény szerint a zöldség-gyümölcs termelői csoportok támogatásáról szóló rendelet módosítása megjelent a Magyar Közlönyben. A termelői csoportok megalakulásukkor legfeljebb öt évre kaphatnak támogatást, amelynek mértéke a csoport éves nettó árbevételének arányában változik. Az első és a második évben a bevételük 10, a harmadikban 8, a negyedikben 6, az ötödikben 4 százalékának megfelelő összeghez juthatnak - közölte a VM. A termelői csoportok tőketámogatást is igényelhetnek az elismerésük feltételeként megvalósítandó beruházásokhoz. Az Európai Unió a beruházási érték 50 százalékát téríti meg a csoportoknak, amelyhez a hazai költségvetés további 25 százalékos kiegészítést biztosít. A tárca emlékeztet: tavaly februárban 5 százalékról 25 százalékra emelték a termelői csoportok beruházásaihoz szükséges nemzeti támogatást. Magyarországon 1999 óta működnek termelői csoportok, azóta kapnak nemzeti támogatást. Az uniós csatlakozás után a nemzeti támogatást közösségi támogatás váltotta fel, ami kiegészült nemzeti forrásokkal is. Az unió a zöldség-gyümölcs piacszervezés reformját követően, 2008-tól megerősítette a termelői csoportok szerepét az új tagállamokban. A termelői szervezetek hatékonyan tömöríthetik az őstermelőket és megszervezhetik piacra jutásukat - közölte a minisztérium.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.