Közélet

Honvédségi készletből oszlattak a rendőrök 2006-ban

Honvédségi készletből oszlattak a rendőrök 2006-ban

2012. március 22., csütörtök
Honvédségi készletből oszlattak a rendőrök 2006-ban

A honvédségtől kapott tömegoszlatásra alkalmas eszközöket a rendőrség 2006 őszén - olvasható Hende Csaba honvédelmi miniszter Juhász Ferenc szocialista országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában csütörtökön. A kérdés kapcsán a honvédelmi miniszter vizsgálatot rendelt el.

Az Országgyűlés honlapján megjelent dokumentumok szerint

Juhász Ferenc

azt kérdezte a tárca vezetőjétől, hogy valóban a honvédség töltötte-e fel a rendőrség készleteit. A 2002 májusa és 2006 júniusa között a honvédelmi miniszteri posztot betöltő Juhász Ferenc a Magyar Nemzetben március 5-én megjelent, Juhász

Völgyesi Miklós

nyugalmazott büntetőbíróval készült interjújára hivatkozva felidézte, hogy "a rendőrök olyan sok lőszert használtak fel a polgári lakosság megfélemlítésére 2006. október 23-án, hogy a készleteiket a honvédségnek kellett feltöltenie".

Hende Csaba

egymondatos válaszából kiderült: "2006. október 23-án a Rendészeti Biztonsági Szolgálat az MH HAEK Fegyverzettechnikai Raktártól 593 darab 40 mm-es (93 db KHT, 450 db KAZ, 50 db NHT) gránátot és 9 darab 40 mm-es DT gránátvetőt vett át az MH Támogató Ezred objektumában. Az átadás jogi alapjai egyelőre tisztázatlanok" - írta a miniszter. Az MTI érdeklődésére a honvédelmi tárca azt válaszolta, hogy tényfeltáró vizsgálat lefolytatását rendelte el Hende Csaba a Magyar Honvédség rendszeresített fegyverzeti eszközeinek és harcanyaginak a rendvédelmi szervek részére történő átadásával kapcsolatban a 2006. szeptember 17. és december 31. közötti időszakban. A vizsgálat kiterjed az említett időszakban egyéb, a honvédség és a rendőrség között lévő közreműködés feltárására is. Hozzátették: a vizsgálat lefolytatására a HM vezérkari főnök helyettesét,

Orosz Zoltán

altábornagyot és a HM jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkárát, Dankó Istvánt jelölték ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.