Gazdaság

Hipergyors net, hipergyors fejlődés + FOTÓK

Hipergyors net, hipergyors fejlődés + FOTÓK

2012. március 5., hétfő
Hipergyors net, hipergyors fejlődés + FOTÓK

Már 2011 végén elérte Szegedet a Telenor Hipernet szolgáltatása, így az elméleti 42 Mbit/s-mal használhatják a világhálót a szolgáltató előfizetői. Csütörtök esti rendezvényén a Telenor a Hipernet lehetőségei mellett számos új, a Szegedi Tudományegyetemmel és a veszprémi Pannon Egyetemmel folytatott fejlesztését is bemutatta, melyek a hazai kis- és középvállalatok működését, valamint a lakosság életminőségének javítását célozzák.

Míg a mobiltelefonok megjelenésekor már annak is örültünk, ha a kütyünk 20 névjegy elmentésére képes volt, mára rohamtempóban fejlődő területté vált a mobilvilág – ahogy mondani szokás, határ a csillagos ég… „Végre a felhasználók kezébe tudtunk adni olyan mobilinternet-előfizetést, amely teljes mértékben pótolni tudja a vezetékes internetet, sőt felül is múlja azt, hiszen hordozhatósága révén szinte bármikor bárhol az előfizető rendelkezésére áll” – mondta el portálunknak

Drozdy Győző

, a Telenor Magyarország vezérigazgatói stratégiai tanácsadója. A mobilinternet-használók száma a Telenornál robbanásszerűen növekszik, tavaly 237 ezerről 478 ezerre ugrott a számuk, és a Telenor előfizetői használják a legtöbbet a mobilinternetet, januárban az egy előfizető által letöltött átlagos adatmennyiség 1,7 GB volt – tette hozzá a stratégiai tanácsadó.

Felhő, egészség, távfelügyelet

A stratégiai tanácsadó azt is elmondta, az a kérdés, miként lehet az emberek tömegéhez eljuttatni majd ezeket az eszközöket, melyek egyben egészség- és környezettudatosabb életmódot igényelnek. Minden ilyen jellegű műszaki fejlesztés költsége meredeken csökken az évek folyamán, ugyanakkor minden, ami jobb, mint a korábbi megoldás, kiadással jár. A villanyóra távvezérlésű leolvashatóvá tétele mintegy 30-40 eurós beruházás, viszont így a felhasználó tudatosabban az olcsóbb időszakban használhatja az energiát. Svédországban egy éven belül megtérült ez a beruházás.

Megfelelő okostelefon-készülékkel immár számos előnyt élvezhetnek a felhasználók. Az irodai eszközök, levelezést, csatolmányok kezelését lehetővé tevő alkalmazások, úgynevezett applikációk ma már alapnak számítanak. További előnyt jelentenek a felhő felhasználások (cloud computing), melyek arra szolgálnak, hogy a dokumentumokat központilag tárolják, azokhoz mobillal, laptoppal bárhonnan hozzá lehet férni, és így egy IT-rendszer üzemeltetésétől megszabadítják az előfizetőt. A felhő több mint egy internetes tárhely, hiszen kezelni is lehet adott dokumentumokat anélkül, hogy például lokális levelezőszoftverünk lenne egy cégnél. Drozdy Győző arról is beszélt, a Telenor a Machine to machine (M2M) területén is számos fejlesztést mutatott be. A mobilszolgáltató négy éve folytat közös kutatás-fejlesztést a Szegedi Tudományegyetemmel. Jelentősek az eHealth címszó alatt futó orvosi monitoring-fejlesztések, melyek például arra irányulnak, hogy mobil EKG segítségével a távolból az orvos tudja felügyelni a betegét. Az okostelefon segítségével diagnosztikai adatokat lehet tárolni és az orvosok számára elérhetővé tenni. Jelentős előrelépés várható a távfelügyeleti rendszerek területen is, mozgó gépjárművek, lakások, irodák figyelése valósulhat meg, illetve távolból lehet majd mérőberendezéseket leolvasni és vezérelni. Svédországban a Telenor leányvállalata immár 320 ezer háztartásban üzemeltet távolról leolvasható villanyórát. Ennek az is az előnye, hogy a villanyóra visszacsatolást tud adni a felhasználónak, hogy mennyibe kerül az áram az adott napszakban. Svédországban ilyen módon már egy erőmű beruházását megspórolták – környezet- és pénztárcakímélő megoldás – összegzett Drozdy Győző.

Telefon, telefon, mondd meg nékem…

Nemcsak előadásokat hallhattak az érdeklődők, hanem bepillanthattak az egyetemek és a Telenor fejlesztéseibe is. Már létezik a prototípusa annak a módszernek, miként lehet összekötni egy mérleget, egy vérnyomás- és egy vércukormérőt egy okostelefonnal – mutatta az újítást portálunknak Szűcs Vilmos vezető szoftverfejlesztő a Szegedi Tudományegyetem Szoftverfejlesztés Tanszékéről. A szenzorokat integrálva mobiltelefonra telepíthető alkalmazások, valamint a bluetooth technológia segítségével tudjuk gyűjteni a diagnosztikai adatokat, majd a készülék 3G kapcsolaton keresztül küldi fel azokat egy központba, ahol az orvos és a páciens is követheti az egészségügyi értékek változását. Érdekesség, hogy sok vércukormérőt infrakapcsolattal gyártanak, a bizonytalanabb kapcsolódást eredményező infraport viszont az okostelefonok nem található. A fejlesztők úgy hidalták át a problémát, hogy egy egyszerű kábellel audiójelekké alakítják az infrajelet, és a telefon a fülhallgató bemenetén kapja az adatokat. Bemutatták a házilag használható EKG prototípusát is. Azt persze hozzá kell tenni, hogy orvos diagnózist házilag mért adatok alapján nem fog módosítani, de több mérési adat alapján meg tudja állapítani, szükséges-e a beteg klinikai kivizsgálása.

Kényelmesen, azonnal, mindig

Munka, szabadidő, szórakozás – életünk három fontos területén válik meghatározóvá az okostelefon – mondta el előadásában Gyökhegyi Ádám, internet és multimédia csoportvezető. Minden a zsebben, az utcán is azonnal az irodában lehetünk. Csak néhány a számos lehetőség közül: útvonaltervezés, közösségi oldalak, mozi, menetrend, hírolvasás, dokumentumszerkesztés, lottózás mobilon, távoli asztalelérés, CamScanner. Kényelmes, azonnal, mindig – ismertette a csoportvezető az új technológia hívószavait. Egyike a legújabb lehetőségeknek a MasterCard Mobile, melyet egyébként még hagyományos telefonnal is lehet használni, csupán a SIM-kártyát kell kicseréltetni. Ez az alkalmazás lehetővé teszi, hogy a megadott helyeken telefonunkon keresztül használjuk a bankkártyánkat fizetésre – otthonról. (x)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.