Kultúra

Hatalmas siker Omanban a magyar Mozart-produkció

Hatalmas siker Omanban a magyar Mozart-produkció

2012. március 25., vasárnap
Hatalmas siker Omanban a magyar Mozart-produkció

Szombaton este rendkívüli sikerrel mutatták be az október elején megnyílt Maszkati Királyi Operaházban (ROHM) Mozart Szöktetés a szerájból című daljátékát; a második előadásra vasárnap este kerül sor. Káel Csaba, az előadás rendezője, a Művészetek Palotája vezérigazgatója hosszú vastapsról számolt be az MTI-nek.

"A női főszerepet, Konstanzét alakító világhírű szopránt,

Elena Mosucot

, az Ozminként színre lépő legendás basszust, Kurt Rydlt és a Belmontét játszó

Rainer Trostot

a közönség szokatlanul melegen ünnepelte, csakúgy mint a Blondét éneklő

Rácz Ritát

és a Pedrillót megformáló

Balczó Pétert

" - mondta el a rendező az MTI-nek, hozzátéve, hogy a térség magyar kulturális attaséja szerint az ilyen, Európában megszokott lelkes fogadtatás ott igen ritka. A közönség fele helyi személyiségekből állt, de az Omanban élő külföldiek és ott időző turisták is szép számmal megjelentek. "A díszlet -

Csikós Attila

2002-es munkája - mintha ide készült volna, az arab-mór motívumokból épült kulissza tökéletesen illeszkedik a színház belső teréhez. Minden elem, kellék időben ideért, zökkenőmentes előkészületek után gördül föl a függöny" - ismertette

Káel Csaba

. A rendező kiemelte, hogy a 26 tagú énekkar és az operaházi zenekar, illetve az Orfeo Zenekar kisegítő zenészei

Vashegyi György

vezényletével ugyancsak részesei voltak a sikernek. Mint hozzáfűzte: az előadás hírnevet szerzett a majd 200 éves magyar operajátszásnak. Káel Csaba elmondta, hogy korábban egy nemzetközi tanácskozáson váltottak szót Ahmed Abouzahra művészeti tanácsadóval az akkor még megnyitás előtt álló maszkati operaház és a Művészetek Palotája közti együttműködés jövőjéről. A tárgyalások fonalát vasárnap délelőtt a maszkati operaház művészeti és produkciós vezetőjével vették fel ismét. A megbeszélések alapján kilátásban van egy új, és akár nagyobb turnéra indítható produkció létrehozása, a következőkben is a Magyar Állami Operaházzal koprodukcióban. A Maszkati Királyi Operaház (ROHM) első előadása Puccini Turandotja volt október 12-én. A rendező, Franco Zeffirelli az Arena Verona Alapítvány közvetítésével állította színpadra az operát a vadonatúj házban. Az előadást Plácido Domingo vezényelte. A Magyar Állami Operaház Szöktetés a szerájból előadása az operaház negyedik premierjeként kerül műsorra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.