Közélet

Országos rendőrfőkapitány: Nem hagyjuk magára Csongrád megyét

Országos rendőrfőkapitány: Nem hagyjuk magára Csongrád megyét

2012. március 16., péntek
Országos rendőrfőkapitány: Nem hagyjuk magára Csongrád megyét

Kiemelkedő volt a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság tavalyi munkája, az illegális migráció elleni fellépés nemzetközi szinten is példaértékű – hangsúlyozta az országos rendőrfőkapitány. Hatala Józseftől megtudtuk, még idén megnyílhat a Röszke 2-es és az ásotthalmi határátkelő is.

„A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság 2011-es munkája során magas szakmai színvonalon, a kihívásokra határozott és pontos válaszokat adott” – kezdte értékelését

Hatala József

rendőr altábornagy a SZEGEDma.hu-nak. Az országos rendőrfőkapitány hangsúlyozta, a többi megyei főkapitányságtól jelentősen eltér a Csongrád megyeiek munkája, természetesen a szerb határ miatt. „Plusz feladatok és többletterhek érik a megyét, melyeknek csak nagyon jó szervezéssel, odafigyeléssel és feszített munkával lehet megfelelni, hiszen Csongrád megye akaratán kívül Schengen kapujává vált. Mindent megtettünk annak érdekében eddig is, hogy a megye ne maradjon egyedül” – közölte Hatala. Az országos rendőrfőkapitány hozzátette, nemzetközi szinten is kiváló eredményeket ért el a határőrizet területén, az illegális migráció visszaszorításában Csongrád megye. A bűncselekmények vonatkozásában is pontosan és jó eredménnyel dolgoztak, ez a statisztikai adatokból is nyomon követhető. „A megyét nem fogjuk magára hagyni, a támogatások és a megerősítő erők a szükséges igényekhez és helyzethez fogjuk igazítani. A megfelelő tartalékokkal rendelkezünk, ezt mi garantáljuk. Ez nemcsak a lakossággal szembeni kötelezettségünk, hanem ez Magyarország nemzetközi kötelezettsége is” – szögezte le. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkájával kapcsolatban Hatala szólt a bűnmegelőzés terén végzett munkáról is. Megyénkben több mint egy évtizede olyan programokat szerveznek, melyek nem csak hazai, hanem nemzetközi szinten is méltán elismerést vívtak ki. Az altábornagy példaként a tanyaprogramot, a közlekedési- és bűnmegelőzési programokat említette. „Olyan nincs a rendőri munkában, hogy ne lehetne min javítani, vagy előrelépni. Természetesen átbeszéltük

Lukács János

főkapitány úrral, hogy melyek azok a területek, amelyeken további átcsoportosításokat és erőfeszítéseket kell tenni. A legfontosabb szempont az itt élő emberek, a lakosság biztonságának a megőrzése” – mondta el. Az országos rendőrfőkapitány a legális migrációról is szólt, mely területen természetesen nem csupán a Csongrád megyei rendőröknek vannak feladataik. Vannak ugyanis, akik a megengedettnél több időt tartózkodnak hazánkban, illetve olyan külföldiek is akadnak, akik bár jogszerűen vannak itt, de nem jogszerű tevékenységet folytatnak. Magyarországon a Csongrád megyei határszakaszok bonyolítják a legnagyobb forgalmat, itt fogták el a legtöbb embercsempészt is Európában. A munkához az ORFK minden támogatást megad, hogy minél előbb megnyithassák a Röszke 2-es és az ásotthalmi határátkelőt. Mindkettőt fontosnak nevezte Hatala József, egyrészt amiatt, hogy a turisták és állampolgárok minél kevesebb időt várakozzanak a határon, hiszen ha hosszú a várakozók sora, az a környezetet is, a környéken lakókat egyaránt terheli. Az altábornagytól azt is megtudtuk, lassan beérnek tárgyalásaik a szerb féllel, így még ebben az esztendőben megnyílhat a két új határátkelő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.