Közélet

Gergely-napi diáktoborzás Ópusztaszeren

Gergely-napi diáktoborzás Ópusztaszeren

2012. március 12., hétfő
Gergely-napi diáktoborzás Ópusztaszeren

„Gyertek gyerekek iskolába, Öltözzetek papruhába, Inc-pinc Lőrinc,Te vagy odakinn!” – hangzott a kiszámoló az Ópusztaszeri Emlékpark skanzenében, ahol Gergely napján (március 12.) Szent Gergely vitézeinek öltözött kisiskolások elevenítették fel dramatikus képekkel a középkorig visszanyúló népszokást. Tréfás bemutatkozások, jókívánságok, mondókák, latinnal kevert tréfás adománykérések színesítették a tanyai oskolaudvaron láthatott előadást, melyet a helyi falusi iskola diákjai adtak elő.

Bármilyen furcsa is, de volt idő, amikor a gyerekek egymást csábították az iskolába. Nem a szülők hajtották őket a tanítóhoz, hanem ők maguk – ráadásul önként és dalolva – jártak házról házra, hogy társakat és adományokat gyűjtsenek ahhoz, hogy tanulhassanak. Ez az idő már elmúlt ugyan, de az Ópusztaszeri Emlékparkban évről-évre hagyományőrző ünnepséggel igyekeznek az emlékeket életben tartani. A diáktoborzás autentikus helyszíne az ópusztaszeri múzeumfalu, melynek tanyáit járva a nebulók kosara mindig rövid időn belül megtelik finomságokkal.

„Az Emlékparkban egész évben gergely-járás van, hiszen fontos célunk, hogy az egész országból minél több diák eljusson Ópusztaszerre” – mondta

Tokovics Tamás

igazgató köszöntőjében.

Nyulassy Ágnes

múzeumi csoportvezető a népszokás történelmi gyökereiről beszélt a diákseregnek, majd jelképesen megnyitotta az Emlékpark múzeumpedagógiai tanévét. Az idén nemzetünk történelméhez, népi kultúránkhoz, természeti környezetünkhöz kapcsolódó, 13 különböző foglalkozásokkal várják az általános-és középiskolás tanulókat az Emlékparkba. A köszöntők után útnak indultak a kis vitézek, akiket minden tanya udvarán szeretettel fogadott a gazda. A körút végén szép tavaszi napsütésben lakmároztak az összegyűjtött adományokból a falusi iskolások, majd bepillantást kaptak egy múlt századi tanórába, amikor a diákok még a körmöst és a tenyerest is megköszönték a tanító úrnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.