Közélet

Forgalomba állították a PESA-kat + FOTÓK

Forgalomba állították a PESA-kat + FOTÓK

2012. március 2., péntek
Forgalomba állították a PESA-kat + FOTÓK

Pénteken 14 óra 22 perckor az Indóház térről elindult első hivatalos útjára a PESA Swing villamos, s ezzel megkezdődött az új 2-es villamosvonalon közlekedés. Szeged Napjáig a jelenlegi három mellé további hat alacsony padlós jármű érkezik.

Magyarul köszöntötte az ünnepélyes átadón megjelenteket

Marcin Jędryczka

, a lengyel PESA cég marketingigazgatója. Közös sikernek nevezte a villamosok üzembeállítását, s kifejezte azon reményét, hogy a szegediek egyből megkedvelik a járműveket. „A villamosvasút megindulása alkalmából figyelmeztetem a lakosságot, hogy úgy a kifeszített, mint a leszakadt villamoshuzalhoz hozzányúlni életveszélyes. Ha a kocsira a megtelt jelzőtábla lebocsátatott, tilos a kocsira felszállás. Akinek ideges vagy nyugtalan, félénk vérű lova van, az a villamos közelébe a lovát ne vezesse” –

Somogyi Szilveszter

szegedi polgármester szavait idézte az átadón Botka László, felidézve az 1908-as esztendőt, amikor is megindult a villamosközlekedés Szegeden. A szocialista polgármester megjegyezte, ezek a figyelmeztetések a mai napig hatályban vannak. A közel 30 milliárdos elektromos tömegközlekedés-fejlesztési programmal kapcsolatban elmondta, valódi modern, 21. századi európai rendszer épült meg Szegeden. Tavaly év végére befejeződtek az építési munkálatok, majd megérkezett három új PESA Swing villamos. „Ma nemcsak birtokba veheti az utazóközönség Magyarország egyik legmodernebb villamosát, de 60 év után újabb villamosvonallal is gazdagodik a város, s megindul a közlekedés a 2-es vonalon” – jelentette ki Botka. Összesen 3745 méter új pálya épült a 2-es villamosvonalon, 705 méter hurokforduló, és az átjárókat kivéve 80%-ban fű borítja a pályát. A projekt keretében ezen felül 425 fát és 1265 cserjét is ültettek. A PESA Swinget először óvodások

vehették birtokba,

ám péntek délután utasokat is szállítottak a 2-es vonalán, vagyis az Indóház tér és az Európa Liget között. A menetrend szerinti közlekedés szombaton üzemkezdettől indul. Egy friss információ a végére: a PESA villamosokon ma este nyolc óráig ingyenesen utazhat minden szegedi!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.