Közélet

Fidesz: a Nemzeti Emlékezet Bizottsága a teljes megoldás

Fidesz: a Nemzeti Emlékezet Bizottsága a teljes megoldás

2012. március 22., csütörtök
Fidesz: a Nemzeti Emlékezet Bizottsága a teljes megoldás

A Fidesz szerint a Nemzeti Emlékezet Bizottsága lesz az az intézmény, amely teljes megoldást hozhat a kommunista múlt igazi bűnöseinek megnevezésében, miközben az LMP javaslata csak félmegoldás, ami éppen a lényegről tereli el a figyelmet - erről Mátrai Márta és Cser-Palkovics András fideszes országgyűlési képviselők beszéltek csütörtöki sajtótájékoztatójukon.

Cser-Palkovics András

az LMP-nek az ügyben tett javaslatát félmegoldásnak nevezte, ami pont a lényegről terelné el a figyelmet, és érthetetlennek tartotta, hogy miért nem szándéka az LMP-nek a kommunizmus rendszerének valódi működtetőit is felelősségre vonni. Szerinte ugyanakkor a Nemzeti Emlékezet Bizottsága az az intézmény, amely a kérdést teljes egészében képes kibontani és szakmai alapon, tudományos igénnyel tudja megállapítani azt, ami az elmúlt 22 évben nem történhetett meg, hogy kik az igazi bűnösök ebben a tekintetben. Mint mondta: a bizottság foglalkozni fog a kommunista vezetők felelősségre vonásával, a pártvagyonnal kapcsolatos kérdésekkel ugyanúgy, mint a kommunista vezetők politikai aktivitásával, valamint válaszokat adhat az erőszakszervezetek, illetve a Belügyminisztérium működésére, és ezen belül az ügynökkérdésre is. Emlékezetett arra, hogy a Fidesz-KDNP frakció felkérésére a kormánynak május 15-ig kell elkészítenie a bizottságról szóló javaslatot, amely kiterjed majd az intézmény működésére, az ott dolgozók létszámára is.

Mátrai Márta

hangsúlyozta: a Fidesz képviselőcsoportja rendkívül fontosnak tartja a múlt feltárását, az igazi bűnösök megnevezését, a következtetések levonását, a kommunisták uralma alatt elkövetett bűnök megismerését, az elkövetők megnevezését és a jogi felelősségre vonást is. Hozzátette: a kormány és a Fidesz-frakció elkötelezett helyes és helytelen, jó és rossz tisztázásában, mert meggyőződésük, hogy a szilárd rend, az alkotmányosság alapját csak így lehet megteremteni. Mátrai Márta szerint el akarnak oszlatni egy tévhitet, ugyanis a Fidesz nem csak az ügynökkérdést akarja tisztázni, ez a munkának csak egy része lehet. Cser-Palkovics András közölte: egy másik tévhitet is el akarnak oszlatni, ugyanis álságosnak és hazugnak tartják azokat a kijelentéseket, miszerint a Fidesz nem akarja tisztázni ezt az ügyet, és egyedül az LMP-nek fontos ez a kérdés. Hangsúlyozta: a Fidesz-KDNP-nek köszönhetően lett olyan alaptörvénye Magyarországnak, amely elítéli a kommunizmus rémtetteit és lehetővé teszi a hazug rendszer működtetőinek felelősségre vonását. Mátrai Márta kiemelte: az első Orbán-kormány hozta létre az átvilágító bíróságot, amely bírákat, ügyészeket, közéleti szereplőket mintegy tízezer embert világított át, de 2002-ben a szocialista kormány hatalomra kerülésével a bírák munkáját gyakorlatilag megszüntették.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.