Közélet

Egy fillér kötbér sem jár a városnak a 2-es villamos csúszása miatt

Egy fillér kötbér sem jár a városnak a 2-es villamos csúszása miatt

2012. március 8., csütörtök
Egy fillér kötbér sem jár a városnak a 2-es villamos csúszása miatt

Első fokon elutasította a szegedi 2-es villamos kivitelezésének több mint egy éves csúszásával kapcsolatos önkormányzati kötbérkövetelést a Szegedi Törvényszék csütörtökön.

A villamos pályájának és a kapcsolódó létesítményeknek a többször módosított határidő szerint 2010. szeptember 18-ra kellett volna elkészülniük, a forgalom azonban csak néhány napja, 2012. március 2-án indult el a vonalon. A vállalkozói szerződés szerint a beruházás - a kivitelezőknek felróható okokból bekövetkező - csúszása esetén a megrendelő önkormányzatot napi 10 millió forint kötbér illeti meg, amely maximális összege a nettó vállalási ár 20 százaléka, mintegy 417 millió forint.

Lakatos Péter

bíró a határozat indoklásakor kifejtette, a villamosvonalon 2011. augusztus 23-án tartottak üzempróbát, melyet sikeresnek kell tekinteni, mivel a Szegedi Közlekedési Társaság valamennyi villamostípusa végighaladt a pályán. A jogszabályok alapján a megrendelő ugyanis nem tagadhatja meg az építési beruházás átvételét olyan jelentéktelen hibák miatt, amelyek a rendeltetésszerű használatot nem akadályozzák. A bíróságnak így csak azt kellett vizsgálnia, volt-e olyan a kivitelezést hátráltató ok a módosított határidő és a sikeres üzempróba időpontja között, amely felróható a - cseh OHL ZS. a. s., a Középszolg Kft. és a Kelet-Út Kft. alkotta - kivitelező konzorciumnak. A perben született szakértői vélemény szerint több ilyen - a szerződéskötés időpontjában előre nem látható - elsősorban a közművek áthelyezésével kapcsolatos probléma is akadályozta a munkavégzést. Emellett a kivitelezőknek - alvállalkozó bevonásával - alapterv szintű tervezést is el kellett végezniük. Ezeknek az eredeti vállalkozási szerződésben nem szereplő dokumentumoknak az elkészítése hét hónapot vett igénybe - tudatta a bíró. A bíróság több millió forintos perköltség megfizetésére is kötelezte az önkormányzatot.

Faludi Csaba

, a felperes várost képviselő ügyvéd, a határozathirdetést követően újságíróknak elmondta, a megbízó önkormányzattal történő konzultációt követően döntenek arról, fellebbezést jelentenek-e be. A 2-es villamosvonal 3040 méteres vágányrendszerének, felső vezetékeinek, valamint a kapcsolódó egyéb építmények kivitelezésére 2009. december 4-én kötött szerződést az önkormányzat a cseh OHL ZS. a. s. vezette konzorciummal 2,085 milliárd forintos nettó vállalkozási díjért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.