Közélet

Elindult a szegedi toros + VIDEÓ, FOTÓK

Elindult a szegedi toros + VIDEÓ, FOTÓK

2012. március 1., csütörtök
Elindult a szegedi toros + VIDEÓ, FOTÓK

Paradicsommá változott a Széchenyi tér mindenkinek, aki szereti a hasát – csütörtök délután kezdetét vette a III. Toros Pálinkafesztivál Szegeden. Március első négy napján tradicionális disznótoros ételeket és különleges pálinkákat lehet kóstolgatni a téren, és idén sem maradhat el a böllérverseny és a családi töltöttkáposzta-főzés.

A kiállítással és vásárral hagyománytisztelő módon az urbánus közönségnek szeretnék megmutatni, hogyan nézett ki valamikor régen egy disznótoros, és megtartani annak szokását. A fesztivál házigazdája,

Sági Szilárd

gasztrokíbic elárulta, gyermekkorában irtózott a disznóvágástól, így amikor disznót vágott a család, akkor neki mindig rántottát kellett készíteni. „Aztán megjött az eszem, elkezdtem zabálni a sült vért, a pecsenyéket és káposztát, majd megharapdálni a disznó fülét, amikor már jól meg van pörzsölve” – mesélte. Sági Szilárdtól megtudtuk, a böllérnapra 15, míg a káposztafőző versenyre eddig 8 csapat jelentkezett. „Minden tájegységnek meg vannak a saját hagyományai, van ahol a hasán kezdik el bontani a disznót. Ahogy járom az országot, látom, hogy bizonyos területeken csak fokhagymát és paprikát raknak a kolbászba, ám abból rengeteget. Óvatosan kell fogalmaznom, amikor kritikákat dobálok, mert minden tájéknak megvan a saját receptje, s a hagyományőrzésnek ez is része” – magyarázta a gasztrokíbic.

Március elsején, a „torkoskodó csütörtökön” a térre kitelepülő vendéglátó egységek 50%-os kedvezménnyel árusítják a pecsenyés tálakat. Már déltől kínálják az ízletes étkeket, a 17 órai megnyitó után pedig Wolf Kati lép fel a Széchenyi téren. A pénteki napot a „disznóságok és a pálinka különlegességek napjának” keresztelték el a szervezők, 15 órától pálinkaversenyt tartanak, este pedig Roy & Ádám szórakoztatja az érdeklődőket. Március harmadika, szombat a böllérnap, melyen a csapatok már reggel hat órakor elfoglalják helyüket. „Reggel hét órára mindenkinek itt kell lennie, mert akkor könnyes szemmel elbúcsúztatjuk a malacokat, s elkezdenek vándorolni a kés alatt a kolbásztöltőkön keresztül a tányérjainkra” – mondta Sági Szilárd. Azt, hogy melyik csapat bizonyult a legügyesebbnek, illetve, hogy melyik pálinka lett a legízletesebb, 17 órakor hirdetik ki, majd 18 órától a Kerekes Band lép fel. A vasárnap a családoké lesz, káposztafőző versenyre invitálják a szervezők a szegedieket és környékbelieket. Szombaton délelőtt 11 órától a SZEGEDma.hu és a Telin Televízió munkatársai is várják az érdeklődőket. Az ország minden részéből érkeznek őstermelők, magángazdálkodók és kistermelők, vagyis mindenki kedvére válogathat a jobbnál jobb étkek és italok közül. A hagyományosan elkészített disznótoros ételek mellett például savanyúság, füstölt kolbász és töltelékáru is kerül a standokra, de lesz kürtöskalács, valamint helyszínen készített házi sütemények is színesítik a disznótoros seregszemlét. http://www.youtube.com/watch?v=fqTOYjADj0w Fokozódik az érdeklődés – nyilatkozta a Telin TV-nek Szilágyi István, a rendezvényt szervező Tisza Expo Kft. ügyvezetője. Mindenki itt lesz, aki számít ebben a műfajban és veszi a bátorságot, hogy ellátogasson a fesztiválra. Lassan kezdik kinőni a teret, sokkal többen jelentkeztek, mint ahányan befértek. Kiállítónak a kistermelőket, őstermelőket hívták meg, akik kis saját vágóhíddal rendelkeznek, és piacképes terméket tudnak előállítani, valamint természetesen megfelelő ÁNTSZ-engedélyekkel rendelkeznek. A fesztivál részletes programja ITT olvasható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.