Egyetem

Eddig 109 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba

Eddig 109 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba

2012. március 5., hétfő
Eddig 109 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba

Az idén - az eddig regisztrált adatok szerint - 109 ezren adtak be jelentkezési kérelmet egyetemekre, főiskolákra, mintegy 32 ezerrel kevesebben, mint a tavalyi esztendőben.

Az Oktatási Hivatal által az MTI-hez hétfőn eljuttatott összegzés szerint az idén 71 ezren választották a felsőoktatási jelentkezés elektronikus formáját, s 38 ezren nyújtották be a jelentkezésüket a hagyományos módon, papíron. A jelentkezések feldolgozása folyamatosan zajlik. A jelentkezési határidőt ebben az évben meghosszabbították, a diákok február 24-ig adhatták be kérelmüket. Tavaly csaknem 141 ezren adtak be felsőoktatási intézményekbe felvételi kérelmet, körülbelül ugyanannyian, mint egy évvel korábban. A hivatal tájékoztatása szerint a jelentkezők eredményeinek függvényében minden lehetőség adott arra, hogy a korábbi évekhez hasonlóan mintegy 100 ezer hallgató kezdhesse meg felsőfokú tanulmányait szeptemberben, közülük csaknem 70 ezren állami ösztöndíjjal tanulhatnak. Az elektronikus úton jelentkezőknek hétfőn van még lehetőségük arra, hogy a jelentkezésüket hitelesítsék. Ezt két módon tehetik meg: egyfelől a jelentkezési adataikat tartalmazó hitelesítési adatlapot kinyomtatva és postára adva, másfelől az Ügyfélkapun keresztül, elektronikusan. A postai úton beérkező jelentkezési lapok és az online úton jelentkezők által benyújtott hitelesítő adatlapok összesítése még nem zárult le, azokat a Magyar Posta folyamatosan kézbesíti. Várhatóan a hétfői naphoz hasonlóan az elkövetkező napokban is érkeznek még postán keresztül jelentkezések. Végleges adatok az idén a felsőoktatásba jelentkezők számáról, valamint a benyújtott jelentkezéseknek az intézmények és szakok közötti eloszlásáról valamennyi jelentkezés feldolgozását követően, április közepére várhatóak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.