Közélet

Disznóságok a Széchenyi téren - kint jártunk + FOTÓK

Disznóságok a Széchenyi téren - kint jártunk + FOTÓK

2012. március 3., szombat
Disznóságok a Széchenyi téren - kint jártunk + FOTÓK

Szerkesztőségünk is kitelepült a III. Toros Pálinkafesztiválra. Az íncsiklandozó gasztronómiai különlegességek forgatagában a SZEGEDma munkatársai zsíros kenyérrel kínálták meg a résztvevőket

Szerkesztőségünk is részt vett a III. Toros Pálinkafesztiválon. A négynapos rendezvényen tradicionális disznótoros ételeket és különleges pálinkákat lehet kóstolgatni, a SZEGEDma zsíros kenyérrel (illetve a Déli Szó havilap friss számával) kedveskedett az éhes kilátogatóknak. A természet kegyes volt hozzánk, így napsütéses, kellemes tavaszi időben fogadhattuk a kilátogatókat. A termelők mellett többek között kint van a rendezvényen a Csongrád Megyei kormányhivatal, a Szegedi Polgármesteri Hivatal, valamint a Fidesz és a Jobbik külön standon kínálja "disznóságait".

B. Nagy László

kormánymegbízott a kolbásztöltelék ízesítéséből, előkészítéséből is kivette a részét.

Botka véresen szereti

A polgármester konyhájánál a képviselők és a polgármesteri hivatal dolgozói sürgölődtek, sütöttek véres hurkát is, amit

Botka László

osztogatott a jelenlévőknek. Botka legszebb gyermekkori élményének nevezte, amikor karácsony körül a nagyszüleinél családi disznóvágásokat rendeztek. Az MSZP-s polgármester portálunknak elmondta, mindenkinek megvolt a feladata, neki általában a kolbászhúst kellett darálnia. „A sült vért nagyon szeretem, de hogyha egyet kellene megneveznem a sok finomságból, akkor a véres hurkát választanám” – árulta el. Természetesen a pálinkafogyasztás is hozzátartozik a disznóvágásokhoz, s a polgármester örül, hogy a borkultúra mellett a minőségi pálinkakészítés is fejlődik hazánkban. „Ez a fesztivál a legjobb levezetése az elmúlt heteknek, amikor a költségvetéssel voltunk elfoglalva” – tette hozzá. A Tápéi Hagyományőrzők csapata nevéhez híven ragaszkodik a régi ízekhez és zamatokhoz, tradicionális feldolgozáshoz. A csapatvezető

Palonkai Sándor

elmondta, orjalevest, sült vért, hagymás májat, pörköltet készítettek, illetve sült húst, töltött káposztát is a hurka kolbász mellé. Röszkei házi paprikát használnak, de természetesen vannak olyan titkaik, melyeket nem árultak el. Tápén nagy hagyományai vannak a disznóvágásnak, s Palonkai szerint egy-egy ilyen fesztivál alkalmas arra, hogy az igazi házias ízeket népszerűsítsék.

Gyimesiék sütögetik a pecsenyéjüket

Ahogy továbbhaladtunk, a Police-Hisz-Tor és az Ízfaragó Böllérektől nem messze a Fidesz csapatát is megtaláltuk.

Gyimesi Lászlótól

megtudtuk, a hurka és kolbász mellett abált szalonnát kínálnak. „Sütögetjük a pecsenyénket is, illetve gyálaréti pálinkánk is van

Barna Jánostól

” – tette hozzá. A Jobbik is indult a böllérversenyen. Disznópörköltet készítettek, és sütöttek húst is, amivel folyamatosan kínálták az embereket.

Barta Sándor

elárult, a versenyre alaposan felkészültek, a szakácsuk Vass Krisztián eddig mindig nyert a fesztiválokon főztjével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.