Kultúra

Délvidékiek festettek a Somogyi aulájában + FOTÓK

Délvidékiek festettek a Somogyi aulájában + FOTÓK

2012. március 14., szerda
Délvidékiek festettek a Somogyi aulájában + FOTÓK

A Somogyi könyvtárban egy napig festettek az előtérben főként határon túli alkotók, majd egy rögtönzött kiállításon mutathatták be műveiket.

Az egynapos alkotói táborban tizenhat alkotó volt jelen, tízen a szabadkai CRO ART egyesület tagjai, kettő vajdasági művész és négy szegedi. „A Somogyi könyvtár aulájában rendeztük meg a művészeti ’kiruccanást’. Húsz kép készült, a téma a szegedi nagy árvíz évfordulójához kapcsolódóan a víz volt. Ott készültek a művek a könyvtárban – persze volt, aki már dolgozott alkotásán, itt csak befejezte – reggel kilenctől délután háromig festhettek a résztvevők, majd egy alkalmi kiállítást szerveztünk. Az esemény a Szegedi Horvát Nemezetiségi Önkormányzat és a Dugonics András Horvát-Magyar Kulturális Közhasznú Egyesület szervezésében immár második alkalommal valósulhatott meg” – nyilatkozta portálunknak

Marjanovics Dusán

, a szegedi horvát nemzetiségi önkormányzat elnöke.

Az alkotótábort Kohári Nándor nyitotta meg. A fideszes képviselő reményét fejezte ki, hogy hagyományossá válnak ezek a találkozások, alkotótáborok. „Szerbia immár hivatalosan is az Európai Unió tagjelöltjévé vált. Bízom benne, hogy tartósan (reményeink szerint végérvényesen) a béke fog uralkodni a szomszédos délszláv államokban, különös tekeintettel az ott élő magyarságra is. A Bácskában mindig is vegyesen éltek magyarok, szerbek és rajtuk kívül sok más, kisebb, nagyobb lélekszámú nemzetiség, s erre az együttélésre történelmi távlatokban talán a békés jelző a legmeghatározóbb. Az Európai Unió, ha másra nem is, a békére talán garanciát jelenthet” – így a politikus, aki emlékeztetett, hogy volt idő, igen sokáig, amikor Szegedet és Szabadkát nem választotta el országhatár, és nemsokára újra akadálytalanul látogathatjuk meg egymást – utalt Szerbia EU-s tagjelöltségére. „Mert sajnos a politika nemcsak országok közé, de a magyarság testébe is éket vert – a jugó magyarok nem olyan fontosak, mint az erdélyi testvéreink, mert nem is akarnak igazán magyarok lenni… Ennek a politikának lett aztán következménye a jelenlegi helyzet, hogy Újvidéken már alig hallani magyar szót, bár a napilap (Magyar Szó) még megjelenik. Szeged és Szabadka nemcsak szomszédosak, de testvérek is. A két város közötti kapcsolat nemsokára bizonyosan újra hétköznapi lesz, ha a látogatásaink – a magunk számára biztosan – mindig ünnepi alkalmak is lesznek” – fejezte ki reményét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.