Egyetem

Dán geográfus egyetemisták jártak Szegeden

Dán geográfus egyetemisták jártak Szegeden

2012. március 4., vasárnap
Dán geográfus egyetemisták jártak Szegeden

Múlt szerdától vasárnap kora reggelig élvezték a szegedi egyetemisták vendégszeretetét a Koppenhágai Egyetem hallgatói, akik az EGEA nevű szervezet révén jutottak Magyarországra.

Ennek a szerveződésnek az a lényege, hogy az európai geográfushallgatók között kapcsolat alakuljon ki és mélyüljön el, s ennek keretében szakmai ismereteiket megosszák egymást között. Emellett természetesen azért is fontos, hogy megismerjék egymást és a különböző nemzetek problémáit. Az EGEA (European Geography Association for Students and Young Geographers) 1988-ban alapult barcelonai, varsói és utrechti diákok együttműködése révén, a Szegedi Tudományegyetem pedig 2006-ban csatlakozott a tömörüléshez. A kilenc dán egyetemi hallgató és a háromfős „fogadóbizottság” előbb megnézte Budapest legfontosabb látványosságait, majd megérkeztek Szegedre, ahol további tíz szegedi egyetemista várta a vendégeket a vasútállomáson. A hosszú út fáradalmai miatt az első napon a megérkezést követően a pihenésé lett a főszerep. Másnap azonban több előadásra is sor került, melyeket

Bálint András, Trombitás Tímea

és

Nagy Gyula

, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar PhD-hallgatói tartották. Ezek után az SZTE Klebelsberg Könyvtár, a dóm megtekintése és a városi vetélkedő következett. Ezen programok mindegyike azt a célt szolgálta, hogy minél mélyebb hatást gyakoroljon az észak-európaiakra a hazánkban töltött néhány nap – ami a Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék, valamint a Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszék, az EHÖK és a TTIK HÖK támogatásának köszönhetően valósulhatott meg. A visszajelzések alapján a célkitűzés megvalósult, hiszen mindenki csupa pozitív jelzővel illette a szegedi látnivalókat, illetve magukat a programokat. Pénteken többek között a Móra Ferenc Múzeumot, valamint a vadasparkot tekintették meg a huszonévesek, és a programok mindegyike nagy érdeklődést váltott ki a látogatókból. A nap zárásaként a fiatalok egy közös tekézéssel kapcsolódtak ki, ezzel is fokozva a jó hangulatot és a barátságos légkört. Szombaton egész napos utazáson vettek részt az egyetemi hallgatók: az első megálló Ópusztaszeren volt, ahol a nemzeti történeti emlékhelyet ismerhették meg. Az itt töltött órák nagy hatást gyakoroltak a dán vendégekre, akik közül egyikük –

Isabella Hansen

– e sorok írójának dicsérte a helyszínt, hangsúlyozva, mennyire nagyra értékeli a történelmet és a festményeket. Szó se róla, mindkettő nagy szerepet kapott ezen a helyszínen! Ahogy az nem is jelentett meglepetést, hogy a dán csoport egyik tagja sem látott a Feszty-körképhez hasonló méretekkel rendelkező festményt – méltán lehetünk büszkék az alkotásra, ami persze nemcsak a nagysága miatt monumentális a számunkra! Ópusztaszert követően Pusztamérges következhetett, ott is egy borospince, ahol borkóstolóban részesülhettek a koppenhágaiak. Mindannyian nagyra értékelték a kulináris élményeket, s dicsérték a finom magyar bort. A visszautat követően közös vacsora – közkívánatra halászlé – és búcsúbuli következett. A vasárnap kora reggeli búcsú fájó volt, hiszen az északiak jól érezték magukat hazánkban, és szinte biztos, hogy ez a jó kapcsolat, ami ezekben a napokban kialakult, a nagy távolság ellenére sem fog megszűnni, hiszen már április 19-23. között viszonozzák a dánok a magyar geográfusok vendégszeretetét!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.