Kultúra

Buffalo Bill vadnyugata a szentesi múzeumban

Buffalo Bill vadnyugata a szentesi múzeumban

2012. március 23., péntek
Buffalo Bill vadnyugata a szentesi múzeumban

A legendás vadnyugati indiánszakértő, nyomkereső és színész, Buffalo Bill „Wild West” című show-ját mutatja be a szentesi Koszta József Múzeum új időszaki kiállítása, melyet március 24-én, szombaton 3 órakor nyitnak meg. Buffalo Bill vadnyugati turnéját több százezren látták a századfordulón, az előadás járt Szegeden és Szentesen is.

William Cody

amerikai cowboy akkor érdemelte ki a

Buffalo Bill

becenevet, amikor 1868-ben másfél év alatt 4280 bivalyt vadászott le a kansas-i vasúttársaság építőmunkásainak élelmezésére. Emellett volt aranyásó, nyomkövető és indiánszakértő is, de több olyan történetet is mesélt népszerűsége növelése érdekében, melyek valóságtartalma erőteljesen megkérdőjelezhető. Ezek közé tartozik például az a sztori, mely szerint megskalpolt egy indián harcost, így bosszulva meg egyik katonatársa halálát. Cody 1883-ban hozta létre saját vadnyugati előadását „Buffalo Bill’s Wild West” címmel, miután több hasonló jellegű előadásban működött közre színészként. Bill vállalkozása azonban minden korábbi sikert felülmúlt: a négyórás előadásra óriási tömegek voltak kíváncsiak Amerikában és Európában egyaránt. A show-ban eljátszották, hogyan mészárolták le az indiánok a védtelen fehér asszonyokat vagy hogyan üldöztek postakocsikat. Az előadásban közreműködött a nagynevű sziú törzsfőnök,

Ülő Bika

, a puskás amazon,

Annie Oakley

, valamint több medve és bölény is. Buffalo Bill vadnyugati turnéja többek között járt hazánkban, Szegeden és Szentesen is. A németországi állomáson maga Karl May is a nézők között ült, és a látottak nagyban hozzásegítették a Winnetou megírásához. A szentesi Koszta József Múzeumban fotók, plakátok és mozgófilmek idézik meg a legendás vadnyugati hős alakját. Bemutatják a Billhez köthető legendákat, az 1908-as társulatot, a színfalak mögötti munkát és magát az előadást is. Továbbá archív feltételeket láthatnak az érdeklődők, melyek segítségével a show részleteit és magát Buffalo Billt is megismerhetik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.