Közélet

Botka: Az EU nem támadja, hanem védi Magyarországot (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Botka: Az EU nem támadja, hanem védi Magyarországot (FRISSÍTVE) + FOTÓK

2012. március 15., csütörtök
Botka: Az EU nem támadja, hanem védi Magyarországot (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Magyarságunk mellett európaiságunk fontosságára hívta fel a figyelmet Botka László a Klauzál téren tartott 1848-as megemlékezésen. A polgármester szerint közösen kell fellépnünk az európai értékek megvédése érdekében.

Kellemes tavaszi idő fogadta március 15-én délelőtt a Klauzál térre kilátogatókat, ahol az 1848/49-es szabadságharcra emlékeztek. A rendezvényen felelevenítették a forradalom hangulatát a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium diákjai, msort adott továbbá a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola Táncművészeti tagozata, Szeged Városi Kórusegyesület Egyesített Kórusa, a Fricsay Ferenc Városi Koncertfúvószenekar és a Honvéd Hagyományőrző Egyesület. Az ünnepi Beszédet

Botka László

, Szeged polgármestere mondta el.

Széthulló gyöngysor

"1848 márciusának idusa mindannyiunk tudatában összeforrt a Pilvax kávéházban gyülekező ifjakkal, vagy a Nemzeti Színház lépcsőjével. Ekkorra gyűlt össze annyi szabadságvágy az emberekben, hogy egyként álljanak ki függetlenségük kivívásáért. Távolabbról nézve azonban jóval többet mutat a kép: Európa számos nagyvárosában az utcára özönlött a nép, a kor egyszerre érlelte ki a szabadság és az alkotmányos demokrácia igényét" - idézte fel az eseményeket a polgármester. Mint mondta,

Szent István

óta olyan természetesen tartozunk bele Európa képébe, mint a gyöngysorban a gyöngyök, csak akkor voltunk kitaszítottak, ha zsarnokság uralkodott felettünk. "Magyarságunknak csak európaiságunk adhat értelmet, európaiságunk pedig csak magyarságunkon keresztül értelmezhető" - mondta Botka László, hangsúlyozva: március 15-e is mutatja, hogy a közös érdek összekovácsolja az embereket, függetlenül politikai nézeteitől, vagy társadalmi helyzetétől. Az összefogás fontosságát Szeged polgárai érthetik meg leginkább, hiszen az árvíz után újjáépült város minden téglájában ott van Európa - Párizs, Brüsszel, Bécs és London - segítsége is.

Éppen ezért Botka László szerint nehéz egy szegedinek elhinni, hogy vannak az országban, akik szerint ezek a nemzetek kizsákmányolnak, meglopnak, és gyarmatosítanak minket. "Ma az Európai unió nem támadja, hanem védi Magyarországot, védi a magyar szabadságot. Figyelmeztet minket, hiszen vannak olyanok, akik kétségbe vonják európai értékeinket, hagyományainkat" - hangsúlyozta a polgármester. Európa mindenki számára az a hely, ahol ki-ki tehetségéhez és szorgalmához mérten boldogulhat, ahol a nyugdíjas évek békés pihenéssel telhetnek, és ahol a tanulás alanyi jogon jár, nem pedig a pénztárcához mérten igényelhető - hangzott el. A polgármester szerint a város 2012-ben is tovább fog épülni, és kitart eddigi elképzelései mellett. "Itt Szegeden nem engedünk a '48-ból, szabad európai állampolgárok maradunk" - jelentette ki Botka László. A megemlékezés végén állami szervezetek, pártok és civil szervezetek képviselői helyezték el koszorújukat Kossuth Lajos szobra előtt, majd a résztvevők elénekelték a Szózatot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.