Közélet

Bírálja a magyar menekültügyi rendszert egy német civil szervezet

Bírálja a magyar menekültügyi rendszert egy német civil szervezet

2012. március 16., péntek
Bírálja a magyar menekültügyi rendszert egy német civil szervezet

Magyarországon rendszerszerűen megsértik a menekültek emberi jogait a Pro Asyl elnevezésű német menekültügyi civil szervezet szerint. A magyarországi helyzettel az ARD német közszolgálati televízió is foglalkozott egy adásában, amelyben az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) illetékese kifejtette, hogy Németországnak nem volna szabad Magyarországra toloncolni menekülteket, amíg nem javulnak a körülmények.

A Pro Asyl - a magyar menekültügyi rendszer német emberi jogi aktivisták által végzett tanulmányozása alapján készített - jelentésében kifogásolja, hogy a menedékkérőket a nemzetközi joggal ellentétes módon tarják fogva. A szervezet honlapján közzétett jelentés szerint a fogva tartás időtartama esetenként eléri a 12 hónapot, körülményei pedig elfogadhatatlanok. A menedékkérőket rendszeresen éri bántalmazás, és megtagadják tőlük a lehetőséget jogaik érvényesítésére. Az ARD német közszolgálati televízió a Panorama című politikai magazinműsorában foglalkozott az üggyel. A csütörtökön sugárzott adásról kiadott sajtóközlemény szerint Gottfried Köfner, az UNHCR közép-európai regionális képviseletének vezetője kifejtette: Németországnak át kellene gondolnia a menekültek Magyarországra toloncolásával kapcsolatban követett gyakorlatot és fel kellene függeszteni azt, amíg nem javulnak a körülmények. A német szövetségi belügyminisztérium szerint jelenleg nem szükséges változtatni a kialakult gyakorlaton. A tárcánál úgy vélik, nem lehet kizárni, hogy a Magyarországon végzett menekültügyi eljárások során hiányosságok merülnek fel, de nincsen arra utaló jel, "hogy +börtönben+ tartanak fogva menekültstátussal rendelkező személyeket" - idézi az ARD sajtóközleménye a német belügyminisztérium állásfoglalását. A Panorama szerkesztősége a magyar belügyminisztériumtól is kért felvilágosítást az ügyben, de az adás előkészítésének lezártáig nem kapott választ kérdéseire - áll a közleményben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.