Közélet

Betekinthetünk a Schengeni Információs Rendszerbe

Betekinthetünk a Schengeni Információs Rendszerbe

2012. március 22., csütörtök
Betekinthetünk a Schengeni Információs Rendszerbe

Bárki kérhet tájékoztatást arról, hogy adatai szerepelnek-e a Schengeni Információs Rendszerben (SIS), az ott található személyes adatok helyesbítését, törlését is kezdeményezheti bármely rendőrkapitányságon vagy magyar külképviseleten. Ha nem elégedett a válasszal, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordulhat - közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az övezeten belül az emberek határellenőrzés nélküli, szabad mozgását biztosító rendszer részes államai egységes szabályokat alkalmaznak a külső határellenőrzéseknél, emellett rendőri és igazságszolgáltatási szerveik szoros együttműködésben kezelik a SIS-t. Az adatbázis körözött és eltűnt személyek, továbbá a bűnügyi (körözési) nyilvántartásban szereplő fegyverek, okmányok, járművek adatait tartalmazza. A SIS jelenleg a 28 részt vevő állam (26 teljes jogú schengeni tagállam, valamint Románia és Bulgária) által bevitt, több mint 42 millió körözést tartalmaz, és ez a szám havonta körülbelül 3 százalékkal nő - olvasható a közleményben. A SIS központi rendszere Strasbourgban üzemel, ellenőrzését a tagállamok adatvédelmi hatóságainak képviselőiből álló közös felügyelő hatóság végzi. Magyarországon a nemzeti rendszert a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala irányítja, felügyeletét pedig a NAIH látja el. Minden schengeni országban működik egy úgynevezett Sirene-iroda is (Supplementary Information Request at the National Entry, vagyis "kiegészítő információ kérése a nemzeti bevitel szintjén"); ezek a központok elsődlegesen a rendőrségi együttműködés szempontjából fontos adatokat cserélik ki, és koordinálják a határokon átnyúló műveleteket. A rendőrkapitányságokról és külképviseletekről ide futnak be a SIS-ben szereplő adatokkal kapcsolatos állampolgári kérelmek is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.