Közélet

Az IMF 10-15 milliárdos hitelkeretet adna Magyarországnak

Az IMF 10-15 milliárdos hitelkeretet adna Magyarországnak

2012. március 31., szombat
Az IMF 10-15 milliárdos hitelkeretet adna Magyarországnak

Az IMF 10-15 milliárd eurós hitelkeretet biztosítana Magyarországnak két évig; a megállapodás három héten belül megszülethet azt követően, hogy a kormány lezárja az unióval fennálló vitáját - írja a szombati Magyar Nemzet diplomáciai forrásra hivatkozva.

A lap szerint azért csak két évig, mert az IMF ragaszkodik ahhoz, hogy a 2014-es választások után felálló kormány - ha folytatni kívánja az együttműködést a nemzetközi szervezettel - ismét legitimálja a paktumot. Döntés még nem született a konkrét összegről és annak megosztásáról, de a Valutaalap arra számít, hogy a kölcsön egyharmadát folyósítaná az EU - írja a lap. A hivatalos tárgyalások megkezdéséhez az IMF annyit kér, hogy a kormány módosítsa a jegybanktörvényt. A Valutalapot kevésbé érdekli

Simor András

jegybank elnök fizetése, vagy az, hogy mire esküsznek fel az MNB vezetői, csupán annyit kér, hogy a kabinet biztosítsa az MNB függetlenségét - idézi a lap a diplomatát. Úgy tudják: harmadik MNB-alelnök kinevezését nem néznék jó szemmel Washingtonban. Informátoruk szerint az IMF nem töröltetné el az egykulcsos szja-t, azonban az ezt szabályozó stabilitási törvényt ki kellene venni a sarkalatos jogszabályokból. Az IMF a foglalkoztatás feltételeinek javítását, az adórendszer átláthatóvá tételét és a közösségi közlekedés, valamint a közszféra strukturális átalakítását is szükségesnek tartja - írja a lap.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.