Kultúra

Átadták a díjakat a Szegedért Alapítvány négy muskétásának + FOTÓK

Átadták a díjakat a Szegedért Alapítvány négy muskétásának + FOTÓK

2012. március 11., vasárnap
Átadták a díjakat a Szegedért Alapítvány négy muskétásának + FOTÓK

A hagyományoknak megfelelően, immár huszonharmadik alkalommal ünnepélyes keretek között szombat este adták át a Szegedért Alapítvány elismeréseit a Szegedi Nemzeti Színházban. A fődíjat, Lapis András szobrászművész Szeged Múzsája című kisplasztikáját idén Csirik János programtervező matematikus, a Számítógépes Algoritmusok és Mesterséges Intelligencia Tanszék vezetője vehette át.

Az alapítvány művészeti kuratóriumának Gregor József-díját

Tóth Pál

animációs filmrendező vehette át

Sándor János

kuratóriumi elnöktől. A filmrendező és animátor a Pannónia Filmstúdió Kecskeméti Műtermének alapító tagja, valamint Szegeden létrehozta a Paja Filmstúdiót. Magyarországon ő rendezett először 3D-s animációs filmet, az animációs film világnapjának újraindítója és szervezője. Olyan rajzfilmek viselik kézjegyét, mint a Mézga család, a János vitéz, a Magyar népmesék, a Vízipók, csodapók, vagy a Mesék Mátyás királyról. Rendezőként jegyzi többek között a Hogyan lehet megijeszteni egy oroszlánt? és a Leo és Fredet.

Mecénás és lehetséges világok

A városi tanács és hét gazdálkodó szervezet Debreczeni Pál, a DOMET Ecsetgyár igazgatójának kezdeményezésére 1989. július 4-én írta alá a Szegedért Alapítvány létesítő okiratát. A szervezetet azzal a céllal hozták létre, hogy "az alapítványi díjak révén elismerésben részesülhessék azok tevékenysége, akik élenjártak a város szellemiségének alakításában, tudományos, kulturális, művészeti és társadalmi életének gazdagításában, a haladó hagyományok megőrzésében, a város hírnevének ápolásában, értékei megóvásában, akik kimagaslottak állampolgári helytállásukkal, kiknek alkotásai fémjelzik Szeged városának az országban elfogadott kiemelkedő helyét."

A társadalmi-állampolgári kuratóriuma Debreczeni Pál-díját

Sófi Józsefnek

, a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány létrehozójának, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács tagjának adományozta - az elismerést

Gellérfy László

nyújtotta át. A mátészalkai születésű

Sófi József

tehetséges biológushallgatóként indult Szegeden, de anyagi okokból el kényszerült hagyni a kutatói pályát. Vállalkozásba kezdett, ma ingatlan és pénzügyi befektetésekkel foglalkozik, és 2001-ben létrehozta alapítványát, mellyel a tehetséges

szegedi egyetemistákat támogatja immár tizenegyedik éve

, eddig több mint nyolcmillió forintot osztott szét ösztöndíj formájában. Az immár az SZTE Tehetségponttal együttműködő alapítvány nemcsak anyagilag támogatja a kiválóságokat, hanem sok más mellett kiállítás- és koncertszervezéshez, interdiszciplináris együttműködésekhez is támogatást nyújt, valamint közösségépítő erőt képvisel a tömegképzésben. Sófi József mecénási tevékenységével sokban hasonlít a Szegedért Alapítvány ötletgazdájához, Debreczeni Pálhoz - hangzott el a laudációban. A tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díjának idei birtokosa

Bernáth Árpád

germanista, a Bölcsészettudományi Kar professor emeritusa, aki

Dékány Imre

kuratóriumi elnöktől vehette át az elismerést. Bernáth Árpád nemzetközileg elismert irodalomtudós, aki a JATÉ-n szerzett magyar- és némettanár szakos diplomát, és pályája teljesen a szegedi bölcsészkarhoz kötődik. Itt lett egyetemi tanár, számos intézményi tisztséget viselt, volt a Bölcsészettudományi Kar dékánja, a Német Irodalomtudományi Tanszék vezetője. 2011-től professor emeritus. Iskolateremtő irodalomelméleti és -történeti munkássága: ő dolgozta ki munkatársaival a lehetséges világok elméletét. Foglalkozott

Goethe, Hermann Broch, Nádas Péter

és

Esterházy Péter

műveivel, de főként Heinrich Böll-kutatóként tartják számon, az író legjobb értelmezőjének tartotta a professzort. Nevéhez fűződik a hazai germanisztika újjászervezése.

Aranyfedezet

A Kiss Piroska, a Szegedért Alapítvány soros elnöke által átadott fődíjjal Csirik János programtervező matematikus munkásságát ismerték el. A professzor szintén az egykori JATÉ-n végzett, amelynek később rektorhelyettese, majd rektora is volt, valamint a Természettudományi Kar dékánjaként is tevékenykedett. A Számítógépes Algoritmusok és Mesterséges Intelligencia Tanszéket 1995 óta vezeti. Csirik János az informatika és mesterséges intelligencia világhírű kutatója, foglakozik matematikai nyelvészettel, orvosi képfeldolgozással, beszédfelismeréssel, tanulás- és programozáselmélettel, valamint adatbázis-kezeléssel. Gyakorlati kutatásainak egyik legjelentősebb megnyilvánulása, hogy csoportja az országban először fejlesztett ki a Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem Belgyógyászati Klinikájával együtt olyan izotópdiagnosztikai információs módszert, amelyet a klinika hosszú ideig használt - Csirik János ezért az MTA matematikai akadémiai díjában részesült. Kiss Piroska, a Szegedért Alapítvány soros elnöke, a Budapest Bank Nyrt. Szegedi Vállalati Üzletközpont vezetője úgy fogalmazott, köszöntjük a világhírű informatikust, a nemzetközileg elismert irodalomtörténészt, az animációs filmrendezőt és a fiatal tehetségek mecénását. "Hitvallásunk, hogy Szeged, amely sokunknak szülő- vagy befogadó városa, polgárainak szellemiségétől, teljesítményétől válik élhetővé és rangossá" - így az elnök. Immár 92 díjazott neve sorjázik a meghívón, 1990-től napjainkig. Kiss Piroska hangsúlyozta: a gyönyörű kisplasztika és az érmék mögött ők jelentik az aranyfedezetet. A díj igazi rangját a díjazottak személye és a bennük rejlő teljesítmény garantálja. Igazi gitárparádét mutattak be a gálaműsoron a fellépők: Pavlovits Dávid gitárművész saját szerzeményét játszotta el, valamint a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara szimfonikus zenekarával Vivaldi egy gitárversenyét adta elő. Majd haladva a könnyedebb zene irányába Gerendás Péter Liszt-díjas előadóművész következett, végül a Fivérek együttes varázsolt igazi desperádós hangulatot a színházba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.