Kultúra

Animációs filmek gyártási támogatásáról döntött a Médiatanács

Animációs filmek gyártási támogatásáról döntött a Médiatanács

2012. március 19., hétfő
Animációs filmek gyártási támogatásáról döntött a Médiatanács

Kilenc animációs filmtervet és alkotóikat részesítette összesen csaknem 100 millió forintos támogatásban a Médiatanács; többek között Lázár Ervin mesehősei, a Bégető család mindennapjai, valamint a vörösiszap-katasztrófa eseményei elevenedhetnek meg a köztelevízió képernyőjén.

A Médiatanács 2011 novemberében hirdette meg animációs filmek gyártását támogató pályázatát, melyre 15 jelentkezés érkezett, összesen 138,5 millió forintos támogatási igénnyel. A kiemelkedő érdeklődés és a színvonalas filmtervek miatt az eredetileg tervezett, 90 millió forintos keretet ezért a testület 97,5 milliósra növelte - tájékoztatta az MTI-t a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. A közlemény szerint kilenc animációs filmterv és alkotóik részesültek támogatásban; a bírálatban a közszolgálati televíziók képviselője is részt vett. A Magyar Televízió és a Duna Televízió csatornái a támogatott filmeket műsorra is tűzik, így az elkészült alkotásokat széles közönség láthatja majd. Lázár Ervin meséje, A Négyszögletű Kerek Erdő hősei - Mikkamakka, Szörnyeteg Lajos, Dömdödöm és a többiek - kelnek életre a Horváth Mária rendezésében készülő, Maminti, a kicsi zöld tündér című animációs filmben. A Kecskemétfilmben a Médiatanács 8,5 millió forintos támogatásával készülő alkotást a Duna Televízió vetíti először. Az animáció műfaji elemeit felhasználva kerül szintén a Duna TV képernyőjére a kolontári vörösiszap-katasztrófa megrázó története.

Szoboszlay Péter

8 milliós támogatással készítendő animációs filmjének helyszíne egy olyan terepasztal, melyen helyi gyerekek idézik fel rajzaikkal, gyurmafiguráikkal a 2010. október 4-én történteket. A Médiatanács által megítélt 15 millió forintos támogatásból indulhat el

Goda Krisztina

és

Udvardi Jenő Berti

, a rózsaszín barika kalandjai című rajzfilmjének forgatása is. A Bégető család birkái humoros történeteken keresztül tanítják a gyerekeket önálló gondolkodásra; Bertivel a Magyar Televízió képernyőjén találkozhatnak majd a gyerekek. Szintén az MTV csatornáin lesz látható

Schibik József

és

Morvay Gábor

Képtelen természetrajz: A kígyó (megítélt támogatás: 4 millió forint);

Grábler Zsuzsanna

Régi váraink, új fényben (8 millió Ft);

Nóti-Nagy Attila

Csataterek (14,997 millió Ft), valamint

Klingl Béla

és

Simon József

Kartonka (15 millió Ft) című munkája, míg a Duna Televízió fogja műsorra tűzni

Gyulai Líviusz

Egy komisz kölyök naplója (14 millió Ft) és

Glaser Katalin

Három nagymamám volt (9,99 millió Ft) című animációs filmjét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.