Egyetem

A Víz Világnapja: erdésztanulók szépítették a füvészkertet + FOTÓK

A Víz Világnapja: erdésztanulók szépítették a füvészkertet + FOTÓK

2012. március 24., szombat
A Víz Világnapja: erdésztanulók szépítették a füvészkertet + FOTÓK

A szegedi egyetemi füvészkert régóta jó kapcsolatot ápol a Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskolával. A Víz Világnapjának alkalmából a diákok egész délelőttös munkájukkal segítettek a botanikus kert csinosításában.

A tavasz adja talán a legtöbb munkát egy kert életében: az őszi lehullott levelek, a tél során letört gallyak eltakarítása, az ágyások rendbetétele nem várathat magára. A szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskola tanulói évek óta a gyakorlati oktatás keretében segítenek az SZTE Füvészkertben. A tizenegyedikes évfolyam 30 tanulója szorgoskodott a növénygyűjteményben, ágakat gyűjtöttek össze, kitisztították a gyepet a lehullott levelektől. „A gyakorlati oktatás keretében jövünk ki a Füvészkertbe” – mondta el portálunknak

Tikász Edina

, az iskola gyakorlati szakoktatója. „Ebben az évfolyamban a fafajták ismeretét oktatjuk, itt pedig szinte minden megtalálható. Tavasszal pedig jó ide kijönni, hiszen a napsütésben nem a padban ücsörögnek a gyerekek, hanem a jó levegőn vagyunk.”

A lányok a nehezebb végét is megfogják

Az erdészeti iskolában persze nem csak fiúk, hanem szép számmal lányok is járnak. Ők sokszor nemcsak a tanulásban, hanem a munka élén is járnak. „Hetente négy óra a gyakorlat, és nagyon szeretjük” – mondta el gereblyézés közben a maroslelei

Békési Evelin

. „Ha majd a fűrészeléshez érünk, attól sem ijedek meg. Mi lányok megfogjuk a munka nehezebbik végét is. Édesapám vadász, vele ismertem meg az erdészetet, és így kerültem ebbe az iskolába.”

Az, hogy a gyengébbik nem képviselőit gereblyével a kézben lehessen látni, talán megszokott látvány, de egy baltával, motorfűrésszel az erdőt járó lány látványa némiképp talán szokatlannak tűnik. Van, aki családi indíttatásból jelentkezett ebbe az iskolába, de van, akit a természet szeretete vezérelt ide. „Egy erdész ismerősömmel sokat jártunk az erdőbe, megmutatta a fakitermelést, a vételezést, amikor a kidöntött fákat osztályozzák, megmérik a köbméterét” – tette hozzá a budapesti Király Katalin. „Persze a családban is volt, aki az erdőben dolgozott, mivel dédszüleim vadőrök és vadászok voltak. Ez a legjobb erdészeti iskola az országban, ezért is jelentkeztem ide. Pesten nem szerettem lenni, sokkal jobb itt Szegeden. Ha elvégzem a sulit, utána az erdőmérnökire megyek, és majd a Börzsönyben szeretnék dolgozni.” Persze a fiúk is derekasan dolgoztak, nem akartak a lányoktól lemaradni. A diákok a négyórás munka során egy-egy szusszanásra megállva, a körülöttük lévő fákkal ismerkedtek, majd a nap végén a Víz Világnapja alkalmából rendezett kiállítást nézték meg.

Jelentősen nőtt a füvészkertbe látogatók száma

„Az a jó egy füvészkert igazgatói székében, ami nem rossz” – beszélt a munkájáról Mihalik Erzsébet, a kert igazgatója. „Sokszínű, változatos, kreatívan és fiatalon tartja az embert. A gazdasági helyzettel viszont sajnos örökké küzdünk. Pályázni csak beruházásra lehet, fenntartásra, működtetésre nem. Nagyon jók a fejlesztési pályázataink, remélem meg is kapjuk a pénzeket. Száz százalékos támogatottságú uniós pályázatokat sikerült megnyernünk, ezek 2013-ban fognak majd zárulni.” Az elmúlt időszakban a látogatók száma örvendetesen nőtt, köszönhetően az utóbbi három-négy évben bevezetett csoportos látogatásoknak, és a tematikus napoknak. A füvészkert munkatársai szinte egész évben kínálnak különböző programokat, kiállításokat, és új bemutatóhelyeket is létesítenek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.